Sindikat nezaposlenih Hrvatske podigao tužbu jer ih je Ministarstvo rada odbilo registrirati kao udrugu!

SINDIKAT NEZAPOSLENIH HRVATSKE podnio je Upravnom sudu u Zagrebu tužbu protiv države nezadovoljan rješenjem Ministarstva rada i mirovinskoga sustava koje je odbilo njihov zahtjev da se registriraju kao udruga. Najavili su da će zbog navedenog tražiti i intervenciju Vijeća EU te će se obratiti i ostalim međunarodnim organizacijama, a zatražiti će i od parlamenata zemalja EU da ne ratificiraju ugovor o pristupanju Hrvatske EU "zbog kršenja međunarodnih konvencija, povelja i obvezujućih međunarodnih ugovora te Ustava RH iz područja zaštite ljudskih prava i slobode udruživanja".

Priopćenje SNH, kao i očitovanje Ministarstva u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo je tražilo od sindikata da iz naziva izbaci riječ "nezaposlenih", odnosno da iz statuta izbaci nezaposlene"

"Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava donijelo je dana 17. srpnja 2012. godine rješenje kojim se odbija zahtjev Sindikata nezaposlenih Hrvatske (SNH) za upis u registar udruga, kao neosnovan. Protiv navedenog rješenja Sindikat nezaposlenih Hrvatske podnio je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu zbog sljedećih razloga:

SNH je dana 18. svibnja 2012. godine podnio Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Zahtjev za upis u registar udruga na temelju odredbi Zakona o radu te je uz zahtjev priložio svu odgovarajuću dokumentaciju. Ministarstvo je međutim tražilo od sindikata da iz naziva izbaci riječ "nezaposlenih", odnosno da iz statuta izbaci nezaposlene.

Sindikat nezaposlenih Hrvatske nije nikako mogao pristati na ovakav zahtjev Ministarstva jer bi se na taj način u potpunosti poništila osnovna svrha osnivanja Sindikata nezaposlenih, a što je očigledno i cilj Ministarstva, koje ne želi imati za sugovornika Sindikat iza kojega stoji prava vojska od 500.000 nezaposlenih građana te mnoštva drugih članova koji podupiru Sindikat nezaposlenih. Očigledno je da se tu i ne radi o pravnim nedostacima, već o političkom stavu Ministarstva.

"Gospodo iz Ministarstva, pa zar želite da udrugu nezaposlenih nazovemo Udruga za zaštitu rijetkih papkara, rijetkih ptica pjevica ili možda Sindikat za zaštitu žaba krastača?"


Osnivači i članovi Sindikata nezaposlenih su i zaposleni i nezaposleni, i studenti i umirovljenici, dakle svi oni koji shvaćaju da je problem nezaposlenosti najveći problem u Hrvatskoj i da se bez rješenja toga problema ne može riješiti niti jedan drugi problem u Hrvatskoj. Gospodo iz Ministarstva, pa zar želite da udrugu nezaposlenih nazovemo Udruga za zaštitu rijetkih papkara, rijetkih ptica pjevica ili možda Sindikat za zaštitu žaba krastača?

Ministarstvu smo odmah nakon osnivanja pružili ruku suradnje, smatrajući da su nam isti ciljevi, te je Sindikat nezaposlenih između ostalog ponudio Ministarstvu ideju za osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih Hrvatske. Međutim, u osobnim kontaktima predstavnika Sindikata nezaposlenih i Ministra rada i mirovinskoga sustava i osobno gospodina Miranda Mrsića, a i u međusobnim pisanim podnescima, dobivani su prepotentni odgovori da je ova Vlada dobila mandat i da će riješiti problem nezaposlenosti. A kako Vlada RH rješava problem nezaposlenosti vidljivo je iz toga što nezaposlenost raste i u jeku turističke sezone.

"Sindikat nezaposlenih Hrvatske će tražiti intervenciju Vijeća EU te će se obratiti i ostalim međunarodnim organizacijama"


Očigledno je da je cilj ove Vlade, kao i prethodne, zadržati postojeće stanje i podmiriti svoje članove, simpatizere i ostalu klijentelu, a da bi to ostvarili svakodnevno smišljaju nove poreze i namete građanima. Gospodo, oduzeli ste nam posao i koru kruha pa nam sada želite oteti i imovinu i stvoriti državu proletera. Ne, gospodo, život damo, ali djedovinu nedamo! Sindikat nezaposlenih postoji i u Francuskoj i drugim zemljama, pa čak i u Srbiji i Crnoj Gori, te ne vidimo nikakav razlog da se ne registrira i u RH koja je pred ulaskom u EU.

Iz svega navedenog je vidljivo da je Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava pri donošenju navedenog Rješenja prekršilo odredbe Ustava RH, Zakona o radu i niza međunarodnih konvencija i obvezujućih ugovora. Zbog toga će Sindikat nezaposlenih Hrvatske tražiti intervenciju Vijeća EU te će se obratiti i ostalim međunarodnim organizacijama, a zatražiti će i od parlamenata zemalja EU da ne ratificiraju ugovor RH i EU o pristupanju RH u EU zbog kršenja međunarodnih konvencija, povelja i obvezujućih međunarodnih ugovora te Ustava RH iz područja zaštite ljudskih prava i slobode udruživanja.

U nastojanjima da ostvari svoja legitimna prava, Sindikatu nezaposlenih pružaju punu potporu političke stranke: Demokratska stranka žena, Hrvatska stranka zelenih, Volim Hrvatsku i niz drugih, te mnoštvo udruga i pokreta od kojih smo i do sada imali punu potporu".

U Zagrebu, 21. kolovoza 2012. godine,
Zlatana Perković, predsjednica SNH

O odbijanju upisa Sindikata nezaposlenih Hrvatske u registar udruga Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, oglasilo se i samo Ministarstvo:

"Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, na temelju članka 235. stavak 1. Zakona o radu (Narodne novine broj 149/09 i 61/11) vodi registar udruga u koji se upisuju sindikati, udruge poslodavaca i njihove udruge više razine. Temeljem ovog pravnog temelja nije bilo moguće udovoljiti zahtjevu za upis Sindikata nezaposlenih Hrvatske iz nekoliko razloga i to:

1. Člankom 60. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine broj 85/10) određeno je da radi zaštite svojih gospodarskih i socijalnih interesa pravo udruživanja u sindikat imaju svi zaposleni u Republici Hrvatskoj, iz čega proizlazi da pravo udruživanja u sindikat pripada samo radnicima.

2. Članak 2. stavak 1. Zakona o radu jasno definira da je radnik fizička osoba koja u radnom odnosu obavlja određene poslove za poslodavca.

3. Članak 226. Zakona o radu propisuje da radnici imaju pravo po svojem slobodnom izboru utemeljiti sindikat i u njega se učlaniti.

4. Svrha utemeljenja sindikata slijedom odredbe članka 233. Zakona o radu mora biti zaštita i promicanje interesa njegovih radnika članova da tijekom pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora prema poslodavcima mogu industrijskim akcijama ostvariti svoje ciljeve.

Budući da Sindikat nezaposlenih Hrvatske predviđa u svom članstvu imati nezaposlene osobe i studente, a prijedlogom Statuta ne propisuje i jasno razlikovanje svrhe udruge u odnosu na eventualne članove radnike i članove koji to nisu, u smislu obveze poštivanja zahtjeva da se u registar udruga koji se vodi temeljem Zakona o radu upisuju samo udruge koje su nedvojbeno interesne udruge radnika, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je odbilo zahtijevani upis. Pojednostavljeno, Sindikat nezaposlenih Hrvatske ne udovoljava temeljnim uvjetima za upis u registar sindikata.

Napominjemo da su Sindikat umirovljenika i Sindikat hrvatskih seljaka registrirani kao organizacije civilnog društva pri Ministarstvu uprave".
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava
Kabinet ministra
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.