Ilustracija: Shutterstock
DOK JEDNI Uskrsne blagdane provode u svojim domovima, većina sezonaca, već je na svom radnom mjestu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najviše su traženi radnici u turizmu.
"Kad tražite konobara s iskustvom, javljaju se mladi ljudi sa 22, 23 godine što sa tim godinama nema šanse da imaju iskustvo za riblji restoran. Već na prvo pitanje-znaju li dekantirati vino i prepoznati vrste riba kao kod mene, oni nemaju pojma. Jako teško nađemo čovjeka, gospodina konobara", kaže.
Ante, 31-godišnji Bračanin sa zagrebačkom adresom kvalificirani je kuhar sa iskustvom u dalmatinskoj i kontinentalnoj kuhinji. Sada traži posao van Hrvatske.
"Ja se nadam da bi bili daleko bolji uvjetu nego tu kod nas, jer tu kod nas imamo zakone, a nitko ih se ne pridržava, u tome je stvar. Plaća i uvjeti - to se jedno dogovorite, a kad dođete tamo, na žalost, potpuno druga slika, znači uvjeti baš i nisu takvi kako je dogovoreno, plaća isto, opet se oni izvlače-loša je sezona, pa kao 8. je slabiji od 7. mjeseca."
Poslodavci s mora već u listopadu se javljaju u potražnji radnika za sljedeću sezonu, a Zavod bilježi zapošljavanje tijekom cijele godine, ipak najviše tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja.Logično, najviše radnika traži se u turizmu.
Ivana Šimek sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističe kako je riječ tradicionalno o potražnji za konobarima, kuharima, pomoćnim radnicima, čistačicama, sobaricama i recepcionarima.
"Više od 60 posto zaposlenih u turizmu je došlo s područja kontinenta. Znači najviše zapošljavaju u prva dva mjeseca, Istarska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska. Zadarska i Šibensko-kninska županija. Zapošljavaju se sa svih područja, ali najviše sa područja Vukovarsko-srijemske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarko-bilogorske županije", rekla je Šimek.
Raditi sezonske poslove nije lako i to iskusni 'sezonci' vrlo dobro znaju, ali ne i oni kojima je to prvi posao.
"Jedan kuhar, ako je vani 35 stupnjeva, on i uz klimu, uz prisutnost vatre, mora biti svjestan da će to biti teški uvjeti rada. Treba raditi na osvještavanju da određena zanimanja u određenim uvjetima nisu laka, da budu svjesni da biti kuhar, konobar, čistačica u takvim uvjetima nije lako gdje se traži organiziranost, brzina, odlučnost u određenom trenutku. Sama okolina i temperatura stvara svoje."
Iako sezonski posao znači upravo to - privremeni posao od nekoliko mjeseci, nikad nije isključeno da se pretvori u stalni.
Prema podacima servisa MojPlaća, poslodavac u turizmu osigurat će vam prosječnu plaću u iznosu od 4.167 kuna. Malo ili dovoljno? Kako kome! S obzirom na trenutnu situaciji u državi, još ako je osiguran smještaj i hrana, zašto ne probati! Dok ne dođe možda bolje rješenje.