Sezonski posao - da ili ne?

Ilustracija: Shutterstock

DOK JEDNI Uskrsne blagdane provode u svojim domovima, većina sezonaca, već je na svom radnom mjestu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najviše su traženi radnici u turizmu.

Sljedeći mjesec svoja vrata otvara riblji restoran u Veloj Luci. Preko oglasnika hitno traže 'iznimno iskusnog konobara sa znanjem stranih jezika'. Vlasnica restorana kaže nam kako im se uglavnom javljaju mladi ljudi iz Zagreba. Radnika nije lako naći.

"Kad tražite konobara s iskustvom, javljaju se mladi ljudi sa 22, 23 godine što sa tim godinama nema šanse da imaju iskustvo za riblji restoran. Već na prvo pitanje-znaju li dekantirati vino i prepoznati vrste riba kao kod mene, oni nemaju pojma. Jako teško nađemo čovjeka, gospodina konobara", kaže.

Ante, 31-godišnji Bračanin sa zagrebačkom adresom kvalificirani je kuhar sa iskustvom u dalmatinskoj i kontinentalnoj kuhinji. Sada traži posao van Hrvatske.

"Ja se nadam da bi bili daleko bolji uvjetu nego tu kod nas, jer tu kod nas imamo zakone, a nitko ih se ne pridržava, u tome je stvar. Plaća i uvjeti - to se jedno dogovorite, a kad dođete tamo, na žalost, potpuno druga slika, znači uvjeti baš i nisu takvi kako je dogovoreno, plaća isto, opet se oni izvlače-loša je sezona, pa kao 8. je slabiji od 7. mjeseca."

Poslodavci s mora već u listopadu se javljaju u potražnji radnika za sljedeću sezonu, a Zavod bilježi zapošljavanje tijekom cijele godine, ipak najviše tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja.Logično, najviše radnika traži se u turizmu.

Ivana Šimek sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističe kako je riječ tradicionalno o potražnji za konobarima, kuharima, pomoćnim radnicima, čistačicama, sobaricama i recepcionarima.

"Više od 60 posto zaposlenih u turizmu je došlo s područja kontinenta. Znači najviše zapošljavaju u prva dva mjeseca, Istarska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska. Zadarska i Šibensko-kninska županija. Zapošljavaju se sa svih područja, ali najviše sa područja Vukovarsko-srijemske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarko-bilogorske županije", rekla je Šimek.

Raditi sezonske poslove nije lako i to iskusni 'sezonci' vrlo dobro znaju, ali ne i oni kojima je to prvi posao.

"Jedan kuhar, ako je vani 35 stupnjeva, on i uz klimu, uz prisutnost vatre, mora biti svjestan da će to biti teški uvjeti rada. Treba raditi na osvještavanju da određena zanimanja u određenim uvjetima nisu laka, da budu svjesni da biti kuhar, konobar, čistačica u takvim uvjetima nije lako gdje se traži organiziranost, brzina, odlučnost u određenom trenutku. Sama okolina i temperatura stvara svoje."

Iako sezonski posao znači upravo to - privremeni posao od nekoliko mjeseci, nikad nije isključeno da se pretvori u stalni.

Prema podacima servisa MojPlaća, poslodavac u turizmu osigurat će vam prosječnu plaću u iznosu od 4.167 kuna. Malo ili dovoljno? Kako kome! S obzirom na trenutnu situaciji u državi, još ako je osiguran smještaj i hrana, zašto ne probati! Dok ne dođe možda bolje rješenje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.