Separatisti oteli ukrajinske novinare, Lavrov: SAD trebaju preuzeti odgovornost za Ukrajinu

Foto: Guliver Image / Getty Images

SITUACIJA je mirna u ponedjeljak ujutro u Slavjansku, uporištu separatista na istoku Ukrajine, nakon prve noći pod policijskim satom proglašenim nakon smrtonosne pucnjave u kojoj je poginulo pet osoba.

Gradska vijećnica kao i druge javne zgrade tog grada sjeverno od Donjecka i dalje su u rukama proruskih pobunjenika koji su u nedjelju zatražili od ruskog predsjednika Vladimira Putina da pošalje postrojbe za očuvanje mira kao zaštitu od nacionalista koje su, po njima, poslale prozapadne snage iz Kijeva.

Samoproglašeni gradonačelnik Vjačeslav Ponomarjev objavio je u nedjelju zabranu kretanja između ponoći i 6 sati ujutro.

Nekoliko sati ranije, u noći sa subote na nedjelju, u pucnjavi na periferiji Slavjanska smrtno je stradalo pet osoba, po separatistima, dok su vlasti ustvrdile tri mrtve osobe.

Proruski separatisti za pucnjavu su okrivili ukrajinske nacionaliste, dok je središnja vlada u Kijevu objavila da je riječ o provokaciji ruskih obavještajnih službi koje žele destabilizirati situaciju na istoku Ukrajine.

Lavrov tvrdi da Ukrajina "grubo krši" sporazum iz Ženeve

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Ženeve kojemu je cilj spriječiti širi sukob između dviju susjednih zemalja.

"Poduzeli su korake, prije svega oni koji su prigrabili vlast u Kijevu, kojima ne samo da ne ispunjavaju, nego grubo krše sporazum iz Ženeve", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.


Dodao je da je krvavi nedjeljni sukob kod ukrajinskog grada Slavjanska, koji kontroliraju proruski separatisti, bio zločin koji pokazuje da Kijev ne želi kontrolirati "ekstremiste".

"Vlasti ne rade ništa, ni prstom ne miču, kako bi riješili uzroke ove duboke unutarnje krize u Ukrajini", istaknuo je.

"Umjesto da postavljaju ultimatume Moskvi, SAD trebaju preuzeti odgovornost za postupke onih koje su postavili na vlast u Ukrajini", izjavio je Lavrov.

Najmanje tri osobe poginule su u noći sa subote na nedjelju u pucnjavi u Slavjansku uzdrmavši ionako krhki dogovor koji su u četvrtak u Ženevi postigli Rusija, Ukrajina, SAD i EU.

Po separatistima, u Slavjansku je smrtno stradalo pet osoba, dok su ukrajinske vlasti ustvrdile da su ubijene tri osobe.

Proruski separatisti za pucnjavu su okrivili ukrajinske nacionaliste, dok je središnja vlada u Kijevu objavila da je riječ o provokaciji ruskih obavještajnih službi koje žele destabilizirati situaciju na istoku Ukrajine.

Separatisti u Slavjansku oteli ukrajinske novinare

Proruski separatisti na istoku Ukrajine zatočili su ukrajinsku novinarku optužujući je za "ratne zločine" tijekom prosvjeda na Majdanu u kojima je svrgnut proruski predsjednik, izjavio je u ponedjeljak njezin odvjetnik.


Izvješća govore da ima još otetih novinara.

Irmu Krat (29) oteli su militanti u gradu Slavjansku, rekao je Oleg Veremienko, odvjetnik internetske televizije na kojoj radi Krat.

Ruski internetski kanal Life News objavio je videosnimku na kojoj se vidi kako Krat odvode naoružani maskirani muškarci i aktivist koji kaže da je uhićena.

Veremienko tvrdi da je u srijedu zatočen i slobodni novinar Sergej Lefter (22).

Ukrajinska novinska agencija i ostali lokalni mediji prenose blogera iz istočne Ukrajine koji kaže da su militanti u Slovjansku zatočili još tri strana novinara.

Janukovič poziva da se izbjegne krvoproliće

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u poruci nove vlasti u Kijevu da "odmah povuku sve oružane snage" iz istočnih ukrajinskih regija kako bi se izbjeglo krvoproliće, objavila je u ponedjeljak agencija Ria Novosti.

"S obzirom na pogoršanje stanja na istoku Ukrajine od svih ukrajinskih vojnih snaga tražim da se vrate u svoje baze te da se odmah započne mirovni dijalog s čelnicima istočnih regija koje će izabrati narod.

"Vi ste na korak od krvoprolića", upozorio je Janukovič. "Zaustavite se i ne izvršavajte naredbe zločinaca", kazao je obraćajući se vojnicima i pripadnicima specijalnih vojnih snaga.


Janukovič je u veljači pobjegao u Rusiju iz Ukrajine u kojoj su vlast preuzele proeuropski orijentirane snage.

Biden stigao u Ukrajinu

Američki potpredsjednik Jo Biden stigao je u utorak u dvodnevni posjet Ukrajini gdje će objaviti paket tehničke pomoći SAD-a Kijevu usredotočen na energetiku i gospodarstvo.

Visoki američki dužnosnik je na letu za Kijev izvijestio novinare da se pomoć prvenstveno odnosi na prijenos znanja kako povećati energetsku učinkovitost i proizvodnju na ukrajisnskim plinskim poljima te iskorištavanje "nekonvencionalnih" izvora plina.

Biden će s ukrajinskim dužnosnicima također razgovarati o nedavnoj isporuci neborbene pomoći i mogućnostima za nastavak te suradnje, dodao je dužnosnik.

Potpredsjednik SAD-a stiže u Ukrajinu nakon što je prošlotjedni sporazum u Ženevi kojim je spriječen širi sukob počeo propadati.

Proruski separatisti i dalje drže javne zgrade na istoku Ukrajine dok Washington prijeti novim sankcijama Moskvi.

OESS-ov posrednik susreo se s militantima u Slavjansku

Posrednik OESS-a na istoku Ukrajine u utorak se prvi put susreo s vođom proruskih separatista u gradu Slavjansku, središtu krize.


Mark Etherington je novinarima izjavio da je dva sata razgovarao sa samoproglašenim gradonačelnikom Vjačeslavom Ponomarjevom i upitao ga hoće li poštivati prošlotjedni sporazum iz Ženeve po kojem su se Rusije i Ukrajina dogovorile da se militanti razoružaju i napuste zauzete javne zgrade.

Etherington nije rekao što mu je separatistički vođa odgovorio niti je naveo ostale pojedinosti.

Dodao je da se interesirao za ljude zatočene u Slavjansku, uključujući i prethodnog gradonačelnika i pitao o navodima o zlostavljanju romske manjine te o pucnjavi u nedjelju u kojoj su ubijena najmanje trojica muškaraca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.