Šef ruskog izbornog povjerenstva: Američki izborni sustav je najgori na svijetu

PREDSJEDNIK ruskog izbornog povjerenstva, Vladimir Čurov, održao je predavanje studentima na ruskom pravoslavnom sveučilištu na kojem je stao u obranu ruskog političkog sustava, a američki sustav prozvao najnepravednijim na svijetu.

Kako bi argumentirao svoju tezu o mutnim i ukaljanim američkim predsjedničkim izborima, Čurov je ukazao na neke povijesne činjenice. "Nijedan izborni proces na svijetu nije organiziran lošije od američkog, a oni čak ni nemaju namjeru ispravljati ga. Sedamnaest američkih predsjednika izabrano je tankom ili nepostojećom većinom", kazao je Čurov, prenosi RT.

Objasnio je kako elektori često glasaju suprotno volji većine, pa je zbog toga nekoliko američkih predsjednika izabrano unatoč dobivanju manjine glasova. Kao primjer je izdvojio izbore 2000. godine, kada je George W. Bush pobijedio Ala Gorea, iako je na nacionalnoj razini dobio manje glasova od njega. Podsjetio je kako je Bushu pobjedu na koncu dao Vrhovni sud, koji mu je dodijelio sporne elektorske glasove s Floride.

Čurov ističe kako Amerikanci koji Rusiji pokušavaju davati lekcije o demokratskim vrijednostima zapravo nemaju nikakvih moralnih vrijednosti. "Uvijek sam bio začuđen razinom arogancije i bahatosti onih koji nam drže lekcije o demokraciji. Naš izborni sustav je puno liberalniji od američkog modela", kazao je Čurov.

Pritom je istaknuo kako je potpuno nepravedno to da američki građani koji su jednom osuđeni na zatvorsku kaznu gube pravo glasa. Plaši se kako nedavni događaji na Bliskom istoku pokazuju da je američki sustav čak i izvezen u neke zemlje, i to s poražavajućim rezultatima. "Takozvano Arapsko proljeće rezultiralo je situacijom u kojoj je stanovništvo zapravo izgubilo izborna prava. Pod Gadafijevim režimo, glasačko pravo u Libiji bilo je univerzalno", zaključio je Čurov.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.