SDP-ova logika: Radman nije kriv za afere na HRT-u, kriv je Nadzorni odbor koji ga je prijavio

Foto: HRT

VLADAJUĆA koalicija odlučila je zaštititi Gorana Radmana. O prijedlogu Nadzornog odbora da se glavnog ravnatelja HRT-a razriješi dužnosti, Sabor neće niti raspravljati, odlučeno je prošlog tjedna na sjednici Odbora za medije.

> Podržali ga SDP i HNS: Sabor neće smijeniti šefa HRT-a Radmana

Sportskim rječnikom rečeno, saborski Odbor za medije okrenuo je pilu naopako. Nije kriv Radman, čiji su mandat na HRT-u obilježile afere i skandali, već Nadzorni odbor koji ga je prijavio. Članovi NO-a su, hladno je ustvrdio SDP-ov Ivan Račan, cijelu priču prenapuhali.

Spasio ga SDP

Nije doduše objasnio koja je to točno Radmanova afera prenapuhana. Je li to njegov sukob interesa, zbog kojeg ga je kaznilo nadležno povjerenstvo? Ili priča oko vlasništva nad hotelom u Sloveniji kojeg nije prijavio u imovinskoj kartici? Je li Radman nepravedno prozivan zbog miješanja u uređivanje programa, ili zbog nepotističkog kadroviranja zbog kojeg je u rekordnom roku s mjesta urednika prvog programa HTV-a odletio Željko Rogošić?

Čak i ako želimo zanemariti sve gore pobrojane afere (a ne želimo) i dalje ostaje otvoreno pitanje programa restrukturiranja. Na kojem je Radman s najbližim suradnicima radio mjesecima, kojeg je Nadzorni odbor više puta slao na dorađivanje, da bi ga Vlada na kraju prihvatila jer zapravo nisu imali izbora, ali uz opasku da u programu uopće nema konkretnih planova za uštedu javnih sredstava.

Javna je tajna da je Radman na HRT stigao pod protekcijom Ive Josipovića, čime je stekao i podršku SDP-a. Protiv njegove smjene na kraju je bio i HNS, iako se njihov član odbora Goran Beus Richembergh donedavno otvoreno zalagao za razrješenje HRT-ovog prvog čovjeka. Zbog mira u koaliciji se, međutim, morao predomisliti i na sjednici Odbora za medije dignuti ruku "za" Radmana.

"Čišćenje" Nadzornog odbora

Prije ljeta, a nakon što je NO predložio da se Radmana smjeni, špekuliralo se da će SDP radije raspustiti kompletan Nadzorni odbor, s čijim je članovima Radman od prvog dana u nategnutim odnosima. No, u međuvremenu su SDP-ovci ipak odlučili da ne žele pretjerano talasati, te su se zadovoljili ostavkom potpredsjednika NO-a Gorana Krmpotića.

Rado bi se riješili i Dražena Rajkovića, koji je u NO-u predvodio bitku protiv Radmana, ali za sada im to ne polazi za rukom. Rajković je u HRT-ov Nadzorni odbor, naime, ušao kao novinar i nestranački član, ali na prijedlog HNS-a. Iako je iz redova SDP-a, kako doznajemo, već bilo pritisaka da se Rajković smijeni, pojedini HNS-ovci ipak još nisu spremni u potpunosti ustuknuti pred partnerima u koaliciji i sasvim dignuti ruke od HRT-a.

Krmpotić pokušao povući ostavku, SDP ne želi ni čuti

Krmpotić je tako ispao jedina žrtva sukoba oko javne televizije, iako je ostavku morao podnijeti zbog naočigled sasvim nepovezane afere: seks skandala u kojeg je bio uvučen i SDP-ov glavni tajnik Igor Dragovan.

Nakon što su nova saznanja o slučaju u kojem istraga i dalje traje, a o kojima je Index opširno izvještavao, pokazala da priča ipak nije tako crno-bijela kakvom su je prorežimski mediji pokušali prikazati, Krmpotić je, kako doznajemo, pokušao povući svoju ostavku. U SDP-u, međutim, za takav rasplet situacije nisu željeli ni čuti.

U telefonskom razgovoru Krmpotić nam je poručio da ovu priču više ne želi komentirati. "Ukoliko neke grupe ne žele promjene, ja ih na to ne mogu prisiliti", poručuje Krmpotić i dodaje kako sada stvarno želi da se pronađe pravi krivac za sve za što ga se optužuje.

Najveći izazovi tek dolaze

Jedno od najturbulentnijih razdoblja u HRT-ovoj povijesti tako je, barem za sada, okončano zadržavanjem statusa quo. Radmanova fotelja privremeno se prestala drmati. No, sve do sada bilo je samo zagrijavanje; najveći izazovi za glavnog ravnatelja javnog servisa tek dolaze. HRT-u predstoje restrukturiranje i sistematizacija, a tek se trebaju pokazati i učinci implementiranja Informativnog medijskog servisa (IMS) koji je, kako smo čuli od više HRT-ovih zaposlenika, u informativnom programu izazvao popriličan kaos.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.