SAD objavljuje opasan izvještaj: Je li CIA mučila i utapala osumnjičene za "11. rujna"?

Foto: Hina

SAD ĆE ovaj tjedan objaviti izvješće koje bi trebalo pokazati je li CIA mučila zarobljenike za koje su smatrali da su islamski teroristi, a strane vlade i američki državljani strahuju da bi to moglo izazvati "nasilje i ubojstva", piše Fox News.

Republikanac iz Michigana izjavio je kako bi iznošenje izvještaja o navedenim metodama mučenja moglo poslužiti islamističkim grupacijama da ga koriste kao povod za daljnje nasilne napade.

Izvještaj se sastoji od 480 stranica, a sažetak je studije od čak 6000 stranica.

"Takvo bi izvješće moglo izazvati nasilje i smrt diljem svijeta", upozoravaju neki američki dužnosnici, pozivajući se na procjene američkih i stranih obavještajca te drugih zemalja.

Državni tajnik John Kerry zatražio je u petak od senatorice Dianne Feinstein, koja predsjedava nadležnim odborom u Senatu, da uzme u obzir kada će objaviti izvješće, iako Obamina administracija tvrdi da nema ništa protiv toga da izvješće ode u javnost.

CIA skrivala zarobljenike nakon 11. rujna?

Izvješće se odnosi na zarobljenike al-Kaide koje je CIA navodno skrivala na tajnim lokacijama u Europi i Aziji nakon napada na američke blizance 11. rujna 2001. godine.

Dužnosnici koji su ga navodno pročitali kažu da donosi nove detalje o tehnikama koje je CIA koristila u ispitivanju osumnjičenih, a uključuju da zarobljenicima nisu dali spavati, da su ih držali u vrlo malim prostorima, ponižavali, ulijevali im vodu u grlo, tzv.waterboarding metoda, kojom se simulira utapanje.

Barack Obama je već prije priznao da su "mučili neke osobe", no Ministarstvo pravosuđa nije bilo pronašlo ništa sporno u djelovanju CIA-e.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.