Rusija sprema osam nuklearnih reaktora za Južnoafričku republiku: Posao "težak" 40 do 50 milijardi dolara

Screenshot: Wikipedia

RUSIJA će do 2023. godine dopremiti Južnoafričkoj Republici osam nuklearnih reaktora u okviru strateškog partnerstva na polju nuklearne energije dogovorenog između dviju zemalja, priopćila je u ponedjeljak ruska agencija za atomsku energiju Rosatom.

Isporuka tih reaktora omogućit će da se pusti u pogon prva nuklearka na afričkom kontinentu koja će se u svom radu koristiti ruskom tehnologijom i trebala bi lokalnim tvrtkama donijeti narudžbe vrijedne 10 milijarda dolara, ističe Rosatom u priopćenju.

Kirijenko: Vrijednost posla između 40 i 50 milijardi dolara

Direktor Rosatoma, Sergej Kirijenko ocijenio je pak da je ukupna vrijednost posla 40 do 50 milijarda dolara.

"Jedan reaktor stoji oko pet milijarda dolara. S obzirom na različite uvjete, cijena osam reaktora može se procijeniti na 40 do 50 milijarda dolara", rekao je za rusku novinsku agenciju Itar-Tass.

Ugovor, potpisan na konferenciji IAEA-e u Beču, predviđa i partnerstvo dviju zemalja na polju nuklearne energije, pa tako i pomoć u izgradnji infrastrukture u Južnoafričkoj Republici te obuku afričkih stručnjaka na ruskim sveučilištima.

Partnerstvo JAR-a i Rusije

"Sigurna sam da će Južna Afrika u partnerstvu s Rusijom ostvariti svoj ambiciozan program gradnje novih nuklearnih centrala do 2030. godine na temelju suvremene i pouzdane tehnologije", rekla je južnoafrička ministrica za energetiku Tina Joemat-Pettersson, a prenosi se u priopćenju.

JAR trenutačno ima samo jednu nuklearku. Novi ruski reaktori trebali bi početi s radom 2023. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.