Roda poslala razglednice svim saborskim zastupnicima: Neplodnost nije hir niti vlastiti izbor, neplodnost je bolest


UDRUGA Roda - roditelji u akciji medijima je danas poslala razglednice koje su tijekom jučerašnjeg dana poslali svim saborskim zastupnicima.


Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici nastavilo se s čitanjem prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Zakon je uskomešao javnost i izazvao brojne polemike. Najviše uglavnom ideološko, "moralno" i vjerski obojanih kritika stiglo je od strane HDZ-a, Hrvatske biskupske konferencije i inicijative "I ja sam bio embrij". Organizirano je čak i klanjanje te molitva u crkvi sv. Marka kojom se trebala skrenuti pažnja na "grijehe" koje bi omogućio novi zakon.

Za razliku od njih, udruga Roda, osobe koje se liječe od neplodnosti i roditelji koji su svoju djecu dobili medicinski potpomognutom oplodnjom držali su se uglavnom znanstvenih činjenica, svjedočanstava o bolnim postupcima kojima su bili podvrgnuti te radosti dugoočekivanoga roditeljstva. Skrenuli su pažnju i na manjkavosti novoga zakona, ali prije svega traže da se on napokon izglasa.

Iz Rode su zato odlučili svim saborskim zastupnicima na ime i prezime poslati razglednice "kako bi ih još jednom podsjetili da je danas u Hrvatskoj neplodan svaki šesti par te da je neplodnost bolest koju pacijenti koji boluju od nje imaju pravo liječiti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.