Religijski motivirani terorizam i sektaško nasilje: Diljem svijeta raste pritisak na vjerske skupine

Ilustracija: Wikipedia

NASILJE i diskriminacija kojima vlasti i konkurentske vjere izlažu pojedine vjerske skupine dosegnule su dosad nezabilježenu razinu u cijelome svijetu, s izuzetkom dviju Amerika, objavljeno je u utorak u novome izvješću Pew Research.

Društveno neprijateljstvo poput napada na pripadnike vjerskih manjina ili pritisak da se prihvate određene norme snažni su u jednoj trećini od 198 zemalja i teritorija na kojima je istraživanje provedeno 2012. Osobito su snažni na Bliskome istoku i na sjeveru Afrike, objavljeno je.

Religijski motivirani terorizam i sektaško nasilje događali su se te godine u jednoj petini ispitanih teritorija, a države su u gotovo 30 posto njih nametale zakonska ograničenja u odnosu na vjeroispovijest ili na odjeću kakvu propisuje vjera.

"Religijski motivirano neprijateljstvo u porastu je u svim većim regijama svijeta osim u Amerikama", kaže se u izvještaju te nestranačke organizacije sa sjedištem u Washingtonu.

U izvješću se ne spominju razlozi za porast neprijateljstava prema kršćanima, muslimanima, židovima i kategoriji 'ostalih', među kojima su npr. Sikhi i ateisti.

Hindusi, budisti i narodne religije izvrgnute su nižem stupnju neprijateljstva.

Budući da neke od zemalja koje uvode brojne restrikcije, poput Kine, Indonezije, Rusije i Egipta imaju i velik broj stanovnika, Pew procjenjuje da 76 posto ukupnog stanovništva svijeta trpi neki oblik institucionalnog ili neslužbenog ograničavanja vjerskih sloboda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.