Ratni zločinac Radislav Krstić u Poljskoj će izdržavati 25 godina zatvorske kazne

Screenshot: YouTube

NEKADAŠNJI zapovjednik Drinskog korpusa vojske Republike Srpske Radislav Krstić kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio ne 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u srebreničkom masakru 1995. u Poljskoj će izdržavati 25 godina zatvorske kazne, odlučio je u ponedjeljak sud u Varšavi.

"Regionalni sud u Varšavi prilagodio je dosuđenu kaznu poljskom kaznenom zakonu" u kojemu ne postoji 35-godišnja zatvorska kazna, objasnila je za AFP glasnogovornica suda Agniesczka Domanska. U skladu s poljskim kaznenim zakonom okrivljeni može biti osuđen na 15-godišnju ili 25-godišnju zatvorsku kaznu ili na doživotni zatvor.

"Nakon 25 godina ICTY će donijeti odluku o nastavku izdržavanja kazne", izvijestio je sud u Varšavi.

Krstić (66) je u kolovozu 2001. osuđen zbog genocida tisuća bošnjačkih muslimana u razdoblju između 10. i 19. srpnja 1995., bez obzira na to jesu li smaknuća bila sporadična ili planirana u obliku masovnih ubojstava. Proglašen je krivim za genocid, istrebljenje, ubojstvo i progon te osuđen na 46 godina zatvora, no nakon žalbe kazna mu je smanjena na 35 godina, a presuda preimenovana u sudjelovanje i pomaganje u genocidu.

Bila je to prva presuda ICTY-ja za genocid u ratu u Bosni i dotad najveća pravomoćna zatvorska kazna dosuđena nekom optuženiku.

Krstić je prvi Europljanin kojega je međunarodni sud osudio za genocid nakon Nürnberškog procesa.

Krstić je ujedno i prvi koji je osuđen za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji koji kaznu odslužuje u poljskom zatvoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.