Raste pritisak na Mursija: Barikade oko predsjedničke palače nakon krvave noći s pet mrtvih i 644 ozlijeđenih

Foto: AFP

EGIPATSKA vojska postavila je barikade oko predsjedničke palače u Kairu, nakon naredbe prosvjednicima da se raziđu. Uz barikade stoje tenkovi i oklopna vozila, javlja BBC.

Barikade su uslijedile kao mjera nakon noćašnjih iznimno nasilnih prosvjeda u glavnome gradu. Petero prosvjednika je ubijeno, a čak 644 ozlijeđeno u sukobima između protivnika i pristaša egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, u najžešćem nasilju nakon izbora koji su podijelili zemlju.

I najviše muslimansko tijelo u Egiptu pozvalo Mursija da odustane od dekreta

Većina prosvjednika razišla se do 15 sati po lokalnom vremenu. Ostali su samo neki opozicijski aktivisti. U međuvremenu je i najviše islamsko tijelo u Egiptu, Sveučilište Al-Azhar, pozvalo Mursija da odustane od dekreta kojim si je 22. studenoga dodijelio praktički neograničene ovlasti.

Sukobi kamenjem, Molotovljevim koktelima i palicama vodili su se oko predsjedničke palače cijelu noć, a čula se i pucnjava. Vlada inzistira na činjenici da se referendum o Ustavu održi ovog mjeseca. Oporbeni vođe za organiziranje nasilja optužuju Mursijevu Muslimansku braću.

"Mi smo spremni na dijalog ako se ukine dekret o Ustavu i odgodi se referendum. Revolucija se nije dogodila zbog referenduma, već zbog slobode, demokracije i ljudskog dostojanstva", kazali su jučer na konferenciji za novinare. U međuvremenu, Reuters je objavio, pozivajući se na nekoliko izvora, da je predsjednik Mursi napustio predsjedničku palaču.

Kako javlja BBC, očekuje se da bi Mursi tijekom večeri trebao dati izjavu za javnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.