Radnici Slobodne Dalmacija Printa od utorka u štrajku: Dolazimo, čekamo, ali nitko nam se još nije obratio

Screenshot: HRT

57 RADNIKA poduzeća Slobodna Dalmacija Print od utorka je u štrajku. U pitanju je tvrtka koja je izdvojena iz Slobodne Dalmacije te se bavi tiskanjem kataloga, brošura i sl. Razlog je, doznaje Index od radnika Printa, nepotpisivanje kolektivnog ugovora, smanjenje plaće i prava te nepravilnosti u poslovanju.

"Gazda je donio svoju staru škovacu iz garaže i stroj za koji moramo plaćati najam"

"Nakon dva neuspješna pokušaja mirenja i najave daljnjeg smanjenja plaće od 20 posto, rekli smo, dosta je. Od utorka ne radimo, dolazimo u Dugopolje i čekamo. Nitko nam se dosad nije obratio. Ni većinski vlasnik Stipe Mađor, koji drži 54 posto udjela Printa, a ni suvlasnik Slobodna Dalmacija d.d. Mađor je u Print ušao početkom 2012. godine uz obavezu da investira u nove strojeve, što se izjalovilo. Donio je svoju staru škovacu iz garaže u Solinu i jedan stroj za koji mi sada plaćamo najam?! Novi vlasnik ukinuo nam je prava koja su nam po zakonu garantirana. Ja, recimo, s 30 godina staža, imam pravo na samo 20 dana godišnjeg odmora, kao i moj kolega koji je jučer počeo raditi", kaže nam jedan od radnika Printa.

Nevjerojatan posao: "Ulazak Mađora u Print kao da NK Solin kupi Barcelonu"

Gazdu Mađora nisu vidjeli, kaže, tri mjeseca.

"On uopće ne dolazi. Ma cijeli taj posao s njim je nevjerojatan. To što je on kupio Slobodnu Dalmaciju Print to je razina kao da NK Solin kupi Barcelonu. Štrajkamo zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, ali i zbog odnošenja posla, odnosno, nepravilnosti u poslovanju. Posao se za Mađora radi u tiskari bez standardne evidencije, ulaza, izlaza, kako se to radilo prije no što je došao", tvrdi naš sugovornik. 

Sa štrajkom nastavljaju, a misle i organizirati tihi prosvjed.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.