Prvi kompenzacijski projekt ekološkog upravljanja poljoprivrednim zemljištima u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

TRANSPORTNA tvrtka "Fleet rent a car" u suradnji s tvrtkom CO2cut d.o.o. počet će inovativan i opsežan projekt ekoloških aktivnosti na području poljoprivrede i brige o šumama u Hrvatskoj.

Radi se o prvome projektu jedne transportne kompanije koja kompenzira svoj "ekološki otisak" i emisiju ugljičnoga dioksida - CO2 financiranjem aktivnosti na području Hrvatske, ali i na globalnim destinacijama, a veći dio novca za provedbu projekta planira se povući iz europskoga fonda za inovacije Obzor 2020, priopćila je danas tvrtka "Fleet rent a car".

Doprinos "pametnoj poljoprivredi"

Navode kako su nedavno pokrenuli uslugu ECO koja omogućuje najam tehnološki najnaprednijih vozila sa smanjenom emisijom CO2, a provedbom ovog ekološkog projekta žele dati dodatni doprinos na području razvoja tzv. "pametne poljoprivrede" i upravljanja šumama u Hrvatskoj.

Dodaje se da "Fleet" djeluje na globalnoj razini i prisutan je na tržištima na kojima postoje slični projekti, dio sredstava će se usmjeriti na tržišta Australije, Brazila, SAD i Južne Koreje gdje se već provode projekti kompenzacije emisija stakleničkih plinova.

Ističe se da je toj tvrtki najzanimljiviji projekt provedbe na području Hrvatske koja je bogata iznimno kvalitetnim i plodnim poljoprivrednim područjem te šumama. Od 2,7 milijuna hektara poljoprivrednih površina obrađuje se tek 1,1 milijun pa se, na tragu populacijskog rasta na globalnoj razini, očekuje bitno veća proizvodnje hrane.

Nužna transformacija poljoprivrednog sektora


Predviđa se da će se do 2050. svjetska populacija povećati za jednu trećinu, a sve više ljudi živjet će u velikim gradovima pa će se proizvodnja hrane morati povećati za 60 posto u odnosu na trenutačnu, te će se poljoprivredni sektor morati transformaciju kako bi se proizvela neophodna količina hrane i uz to vezale veće količine stakleničkih plinova. Zato je, podsjeća se, FAO početkom mjeseca pokrenuo globalni savez za klimatski-pametnu poljoprivredu kao odgovor na izazove klimatskih promjena koje svi osjećamo i osiguranja hrane za devet milijarda ljudi.

Navodi se da "Fleet" predvodi međunarodni konzorcij za izradu studije izvodljivosti i financiranje prvog "Smart Agriculture" projekta u Hrvatskoj, a poljoprivredno zemljište obrađivalo bi se tako da se veće količine ugljika i hranjivih tvari zadrže na oranicama i u biomasi. Projekt će biti certificiran vodećim ugljikovim "Gold standardom", a dodatne aktivnosti temeljit će se na edukaciji i širenju svijesti o potrebi dugoročne brige za okoliš o kojima ovisi budućnost nas i budućih generacija", navode u priopćenju i dodaju da su nedavno pokrenuli uslugu ECO koja korisnicima omogućuje najam vozila sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova.

Unutar konzorcija su i hrvatski Institut za primijenjenu ekologiju Oikon, londonski start-up Agrisolum s inovativnom primjenom NASA-tehnologije daljinskog praćenja vlage i ugljika u tlu, te Carbon Solutions Global koji je u Mađarskoj proveo Clear Plate projekt na 150.000 hektara i prema čijem se modelu planiraju provoditi aktivnosti na hrvatskom poljoprivrednom zemljištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.