Protiv izmjena zakona samo HDZ: Prosvjednicima ponovno dopušteno okupljanje na Markovu trgu

VEĆINA članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržala je konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana mirnog prosvjedovanja na Markovu trgu. Prijedlog, ipak, nije naišao na odobravanje HDZ-ovih zastupnika.

Prema prijedlogu zakona, javna okupljanja i prosvjedi na Markovu trgu bili bi dopušteni od 15 srpnja, pod uvjetom da se okupljeni drže udaljenosti od 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda. Broj sudionika ograničen je na 1.500, a okupljanja su dopuštena od 8 do 22 sata.

Najveći prigovor HDZ-ovih zastupnika odnosio se upravo na nedoumice vezane uz vremensko ograničenje i ograničenje u broju sudionika. Vladimir Šeks tvrdi kako brojka od 1.500 prosvjednika uvelike otežava primjenu novog zakona. Iz SDP-a, pak, poručuju kako ovim zakonom pokušavaju ispraviti nepravdu prema građanima te regulirati prosvjede na način koji će spriječiti izbijanje nereda.

SDP-ov Nenad Stazić osvrnuo se i na nedavnu izjavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je ocijenio vlast Kukuriku koalicije "nenarodnom".

"Čelnik stranke koja je zabranila javno okupljanje na Markovu trgu sada ovu vlast koja tu zabranu ukida naziva nenarodnom. To je uvreda svih birača koji su glasali za Kukuriku koaliciju i uvreda zdravog razuma" rekao je Stazić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.