Propada "hrvatski El Dorado": Cijene zlata vrtoglavo padaju, poslovnice za otkup zlata ekspresno "nestaju"

Foto: Shutterstock, GoldPrice.org

TIJEKOM 2011. i 2012. godine poslovnice za otkup zlata diljem Hrvatske nicale su kao gljive nakon kiše. Na svakom uglu ih se moglo naći po nekoliko! Za vrijeme "zlatne groznice" u otkupljivačnicama zlata vrtjeli su se milijuni. Kriza je bila u punom jeku, građani su prodavali obiteljsku imovinu kako bi preživjeli... Rijetki su bili oni koji su divljanje cijena zlata mogli iskoristiti kao dobar biznis. Danas se situacija mijenja - "hrvatski El Dorado" polako propada, a tome je nekoliko razloga.

Iako bi se cinično dalo zamijetiti kako otkupljivačnice zlata u Hrvata više nemaju posla jer je stanovništvo u posljednje dvije godine, gladno kruha, sve već rasprodalo, to nije glavni razlog ogromnog pada u njihovom poslovanju. S jedne strane gospodarstva se polako oporavljaju od krize, pa se pozitivni pomaci nakon petogodišnje recesije vide i na hrvatskom tržištu. Stabilizacija svjetske ekonomije dovela je do drastičnog pada cijene zlata na svjetskom tržištu - one su sad na razini iz 2010. godine i nastavljaju daljnji pad!

Trenutna cijena zlata (oko 40 dolara po gramu, odnosno oko 230 kuna) je za oko 35 posto niža u odnosu na maksimum iz kolovoza 2010. godine kad je gram zlata koštao 60,76 američkih dolara (oko 350 kuna prema tadašnjem tečaju). Naravno, burzovna cijena nije ona koju ćete dobiti u otkupljivačnici - poslovnice za otkup zlata uzimaju proviziju, a kasnije ga po višoj cijeni preprodaju na inozemnom tržištu.



Cijene ovise o potražnji i interesu ulagača, koji su s jenjavanjem krize malo "ohladili" svoje apetite za pohranjivanjem novca u zlatne rezerve, a zbog sve manjih cijena, pa tako i zarade, i interes prodavatelja je tako u drastičnom opadanju.


Poslovnice za otkup zlata, koje su posljednjih godina izvezle iz Lijepe naše zlata u vrijednosti od nekoliko stotina milijuna kuna i pritom ostvarile i milijunske profite, imaju sve manje posla i redom zatvaraju svoja vrata. Posljednjih mjeseci su ih zatvorene na stotine.

Zatvaranja poslovnica nemaju veze s ulaskom u EU, strožim nadzorom, fiskalizacijom i uvođenjem video nadzora nego s drastičnim padom cijene zlata

Tako je i lanac Argentum posljednjih mjeseci zatvorio više od stotinu poslovnica i podijelio više od 200 otkaza. Iako nam se jedna njihova, sad već bivša djelatnica, koja se zaposlila kao otkupljivačica plemenitih metala prije dvije godine u jeku "zlatne groznice" požalila kako su ih "nemilosrdno izbacili na ulicu" nekoliko dana prije 1. srpnja i ulaska u Europsku uniju, iz tvrtke nas uvjeravaju kako razlozi zatvaranja brojnih poslovnica nemaju veze ni s fiskalizacijom, ni s uvođenjem video nadzora, ni sa strožom kontrolom u EU.

"Otvaranje kao i zatvaranje otkupnih stanica u Hrvatskoj i regiji usko je vezano za cijenu koju zlato postiže na svjetskoj burzi te nema nikakve veze s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kao niti sa zakonskom obvezom uvođenja fiskalnih blagajni. Štoviše, i mnogo prije službenog ulaska Hrvatske u EU (točnije 1.1.2012.) sve otkupne stanice tvrtke Argentum d.o.o. već su imale uveden program vezan za fiskalizaciju pa tako i danas sve otkupne stanice rade prema toj kao i ostalim zakonskim procedurama.


Nadalje, tvrtka Argentum d.o.o. još je u veljači ove godine započela sa zatvaranjem otkupnih stanica, a prvenstveni razlog tome je smanjena potražnja građana za otkupom zlata i srebra, primarno vezana za pad cijene zlata na svjetskoj burzi, na koju naša tvrtka ne može utjecati. Naime, posljednjih mjeseci cijena zlata na svjetskoj burzi plemenitih kovina drastično je pala, a paralelno s time pao je i interes građana za otkup. Jer, što je cijena zlata veća to se više građana zbog zarade i financijske isplativosti odlučuje na prodaju predmeta od plemenitih kovina, a upravo zbog svojedobne visoke cijene zlata i velikog broja upita građana koji su željeli prodati svoje zlatne predmete tvrtka Argentum d.o.o. prije četiri godine započela je s otvaranjem otkupnih stanica diljem zemlje.

Pri zapošljavanju na radno mjesto `Otkupljivač plemenitih metala` svi kandidati bili su informirani o tome da tvrtka nikako ne može utjecati na potražnju građana za otkupom zlata i srebra tj. utjecati na cijenu plemenitih kovina na svjetskoj burzi te da je za pretpostaviti da će se kada cijena zlata ponovo postane niža veliki broj otkupnih stanica morati zatvoriti. Dakle, djelatnici su bili upućeni o tome da je riječ o kratkotrajnom zaposlenju. Tvrtka Argentum d.o.o. i dalje u Republici Hrvatskoj zapošljava veliki broj djelatnika, većinom mladih i nezaposlenih s burze te njeguje korektne i otvorene odnose sa svim svojim zaposlenicima. Kao što je Vaša anonimna čitateljica i navela, plaće zaposlenima u tvrtci Argentum d.o.o. dolaze na vrijeme, posao nije zahtjevan, a uz to svaki djelatnik ima mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda te dobiva besplatnu edukaciju.

Drago nam je da smo u vrijeme visoke nezaposlenosti bili jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki koja je zapošljavala veliki broj građana te na taj način mnogim hrvatskim obiteljima omogućila bolje uvijete za život. Ubuduće ćemo također slijediti zahtjeve tržišta te sukladno potražnji otvarati nova radna mjesta, a obzirom da se bavimo uslužnom djelatnosti upravo zadovoljstvo i motiviranost naših djelatnika i dalje će biti najvažnija stavka u našem poslovanju".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.