Privođenja zbog Kamenskog: Na policiji Antun Crlenjak i Davor Vlajčević

U ZAGREBAČKU policiju su poslijepodne privedeni bivši direktor tvrtke Kamensko Antun Crlenjak i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane Davor Vlajčević

Oni su već u studenom bili uhićeni i ispitani o okolnostima propasti Kamenskog te o malverzacijama s nekretninama poduzeća. Nakon kratkog boravka u pritvoru su pušteni na slobodu. Radnice Kamenskog već dulje vremena traže istragu protiv njih i rasvjetljavanje uloge Miroslava Kutle i Vlajčevićeva partnera u Vilinskim poljanama Ninoslava Pavića.

Jučer se predsjednik Ivo Josipović pohvalio da je prvi tražio da se istraži afera Kamensko, ali ne i ulogu Ninoslava Pavića u njoj.

Crlenjakov odvjetnik Mate Matić nam je potvrdio da je bivši direktor Kamenskog danas popodne priveden na policiju. "Crlenjaka su odveli na saslušanje u Državno odvjetništvo, a potom je opet odveden u pritvor na Sjenjak gdje će vjerojatno dočekati jutro", kazao nam je Matić i dodao da Crlenjaka nisu ispitivali o Kamenskom. Potvrdio nam je i da je na policiji završio i Davor Vlajčević.

Podsjetimo, hrvatski organi gonjenja već duže vrijeme imaju informaciju kako je operaciju prisvajanja zemljišta zagrebačke tvornice Kamensko zapravo osmislio tajkun Miroslav Kutle, koji se nalazi u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Isto tako, policija je svojedobno utvrdila da novcem kojim je Kamensko zaduživano da bi se na njegovu imovinu mogle staviti zabilježbe dijelom potječe i od Ninoslava Pavića.


Kutlina Dalta imala je ključnu ulogu

U operaciji Kamensko ključnu ulogu imala je tvrtka Dalta, kojoj je podignuta vrijednost s projektom višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da projekt s jabukama nikad nije bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna. "Nabildanu" Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane, kada je 13 tvrtki dionice prodalo Davoru Vlajčeviću za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja, već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com, za 33,6 milijuna kuna.
 
Pavić je na sebe prebacio Daltu u travnju prošle godine, a Vilinske poljane preuzeo je 30. rujna prošle godine. Istraga je došla do saznanja kako iza pet od šest tvrtki, koje su na koncu upisale zabilježbu na imovinu Kamenskog, stoji Kutle, a novac koji je Pavić isplatio na ime kupnje tvrtke Dalta dio je duga koji vlasnik EPH već duže vrijeme ima prema poduzetniku Kutli. No, Državno odvjetništvo već duže vrijeme ne poduzima ništa.

Policija nakon prvog puštanja u studenom podnijela kaznenu prijavu protiv Crlenjaka i Vlajčevića

Nakon što su Crlenjak i Vlajčević pušteni 24. studenog prošle godine, policija je poslala priopćenje iz kojeg je bilo jasno da su protiv njih podnesene kaznene prijave za malverzacije u tvrtki Dalta.


"Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja, te dokaznih radnji ispitivanja svjedoka i pretraga Uprava kriminalističke policije, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana  zbog kaznenih djela zlouporabe i poticanja na zlouporabu, te protiv trgovačkog društva u kojem je drugo  osumnjičenik odgovorna osoba za kazneno djelo zlouporabe.

Nakon privođenja prvo i drugo osumnjičenih, te njihovog ispitivanja Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je protiv njih kaznenu prijavu i to za I. osumnjičenika za kazneno djelo zlouporabe iz članka 337. stavak 1. 3. i 4. Kaznenog zakona a protiv II. osumnjičenika  za kazneno djelo poticanja na zlouporabu. Postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenik u dogovoru s II osumnjičenikom od njega kupio dionice trgovačkog društva D. d.o.o. iz Zagreba po cijeni koja značajno premašuje stvarnu vrijednost dionica čime je II osumnjičeniku pribavio imovinsku korist  u razlici između stvarne cijene i cijene po kojoj su kupljene dionice. Također je time pribavljena i imovinska korist  trgovačkom društvu „V.P.“ d.o.o.

Nakon podnošenja kaznene prijave nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu održan je savjetodavni sastanak na kojem je ocijenjeno kako je  nužno nastaviti  izvide radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima su kaznena djela počinjena i moguće odgovornosti drugih osoba.

Kako se radi o složenim financijskim transakcijama u koje je uključen veći broj odgovornih osoba i trgovačkih društava, a kako bi se izvidi uspješno proveli dogovoreno je da će u skladu s Protokolom o zajedničkom radu daljnje izvidne radnje i mjere, provoditi za to posebno određen tim policijskih službenika i državnih odvjetnika.

Glavni Ravnatelj policije i Županijska državna odvjetnica odrediti će članove tima za rad u ovom predmetu u kojem je nužno kroz daljnje provođenje izvida i kriminalistička istraživanja prikupiti činjenice i dokaze kako o pribavljenoj imovinskoj koristi za pojedine osobe, tako i o mogućim drugim kaznenim djelima i osobama koje su sudjelovale u financijskim transakcijama koje po načinu izvršenja i pribavljenoj imovinskoj koristi pokazuju kako je u zajednički tim nužno uključiti i službenike  Ministarstva financija, te drugih državnih tijela", pisalo je u priopćenju MUP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.