Presuda Vrhovnog suda: Republika Hrvatska odgovorna je za zločin nad Srbima u Varivodama!

"REPUBLIKA Hrvatska odgovorna je za ubojstvo devetero starijih osoba srpske nacionalnosti koji su u selu Varivode 28. rujna 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnim pragovima", stoji u presudi Vrhovnog suda koja je pravi presedan jer se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrđuje motiv zločina.

> Istina o masakru u Varivodama nije slučajno skrivana: Starce nakon Oluje pobili ročni vojnici?

Kako donosi Novi list Vrhovni sud Republike Hrvatske tako je presudio odlučujući o žalbi Jovana Berića na sramne odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku koji su odbacili njegovu tužbu protiv RH za naknadu štete zbog ubojstva roditelja Radivoja i Marije Berić.

"Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije 'Oluja', zauzeli su stav suci Vrhovnog suda, izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana", prenosi Novi list iz obrazloženja presude Vrhovnog suda.

Ubijeni civili od 60. do 85. godina

Podsjetimo, u selu Varivode pripadnici Hrvatske vojske ubili su Jovana Berića, Marka Berića, Milku Berić, Radivoja Berića, Mariju Berić, Dušana Dukića, Jovu Berića, Špiru Berića i Mirka Pokrajca. Civile u dobi od 60 do 85 godina.

"Njihova tijela bačena su u masovnu grobnicu u Kninu, a osim vanjskog pregleda, nikada nije obavljena obdukcija, nisu prikupljeni svi dokazi niti je provedeno kvalitetno balističko vještačenje. Za taj zločin dva puta se sudilo šestorici pripadnika HV-a – Ivanu Jakovljeviću, Peri Perkoviću, Nedjeljku Mijiću, Zlatku Ladoviću, Ivici Petriću i Nikoli Rašiću, a na koncu su 2002. godine pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza. Pokrenuta je nova istraga, no, iako se već poduže barata sa imenima počinitelja, a iz policije se opetovano najavljuju skora hapšenja, od toga i dalje nema ništa", zaključuje na kraju Novi list.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.