Pravobraniteljica: Slijepa i autistična djeca ne smiju ostati u Kušlanovoj dulje od tjedan dana

Foto: Tatjana Babijaš

RODITELJI slijepe i autistične djece koja su iz škole u Nazorovoj ulici prije nekoliko dana premještena u neprimjereni prostor u Kušlanovoj, preksinoć su iz Centra Vinko Bek obaviješteni da se njihova djeca u poznati prostor nikada neće vratiti.

"Javili su nam da se Nazorova definitivno zatvara jer je završen deset godina zakašnjeli građevinski elaborat. Nazorova godinama propada, a tek će sada od  Državnog ureda za upravljanje imovinom zatražiti neki prostor koji će srediti i prilagoditi našoj djeci", kaže Tatjana Babijaš, majka slijepe i autistične djevojke koja pohađa nastavu u Centru Vinko Bek.

Podsjetimo, u zgradu u Nazorovoj koju je naprasno zatvorio Centar Vinko Bek je samo prošle godine uložio 250 tisuća kuna, a proteklih godina su organizirane i humanitarne akcije za opremanje škole. No, novac nisu utrošili na održavanje zgrade nego na uređenje igrališta koja sada ukrašava zgradu u kojoj nema, niti će biti, djece.

U kakvim uvjetima su smještena bolesna djeca u Kušlanovoj došle su provjeriti djelatnice ureda Pravobraniteljice za osobe s invalidnošću.

"Prema našoj ocjeni, prostor je skučen i smatramo ga neadekvatnim potrebama djece koja uz oštećenje vida imaju i druga oštećenja što iziskuje primjenu kompleksnog pristupa, osiguranje različitih specifičnih obrazovnih i rehabilitacijskih programa pa u tom smislu ne vidimo da prostor u kojemu se sada nalaze to omogućava.", stoji u nalazu Pravobraniteljice Anke Slošnjak.

Iz Centra Vinko Bek su pravobraniteljicu pokušali uvjeriti da će preko vikenda urediti prostor u Kušlanovoj.

"Ove preinake neće biti dostatne da se na zadovoljavajući način provode programi školovanja, osposobljavanja i rehabilitacije za djecu i odrasle, a pogotovo će to biti teško provedivo nakon prvog listopada kada počinju programi osposobljavanja za odrasle. Preseljenje djece prema našoj ocjeni može predstavljati rješenje samo za tjedan ili dva i ne bi se smjelo dogoditi da djeca u tako skučenim uvjetima provedu više mjeseci ili cijelu školsku godinu.", tvrdi Pravobraniteljica.

Njeni zaključci dijametralno su suprotni tvrdnjama Tihomira Ivke iz kabineta ministrice Milanke Opačić.

"Prema prigovorima koji se mogu čuti ovih dana ispada da taj prostor (u Kušlanovoj) uopće nije adekvatan za namjenu za koju se koristi, a to naprosto nije istina", tvrdi Ivka iz Ministarstva koje godinama ignorira zahtjeve za sanaciju škole u Nazorovoj i koje je čak uspjelo zagubiti dokumentaciju koju su im slali iz Centra Vinko Bek.

"Smatramo da je nužno iznaći hitno rješenje kako bi se djeci i odraslim osobama s oštećenjem vida i onima s višestrukim oštećenjima osigurali optimalni uvjeti za provođenje svih programa školovanja, rehabilitacije i osposobljavanja na način da se hitno sanira prostor u Nazorovoj ulici ili pronađe drugi odgovarajući prostor primjeren njihovim potrebama", zaključuje pravobraniteljica Anka Slošnjak. Isto žele i djeca iz Centra Vinko Bek - svoju školu u kojoj će se osjećati sigurno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.