Pravo na grad i Zelena akcija o GUP-u: "Svinjarije koje su omogućene Todoriću više neće biti dopuštene!"

Foto: Dragan Matić/Cropix

PREDLOŽENE izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana usmjerene su prema poništavanju štetih izmjena iz 2007. godine. Njime su onemogućeni projekti kao što su Varšavska i Cvjetni, kaže Teodor Celakoski iz Prava na grad.

"Srodni projekti i trend takvih projekata će biti onemogućen. Dakle, GUP Grada Zagreba više neće dozvoliti javne garaže u centru grada, neće dozvoliti denivelacije, dakle kopanja ovakvih rupa kao što je u Varšavskoj za ulaz u privatne garaže", poručuje Celakoski.

No, nezadovoljstva ipak ima i to zato jer se izmjenama GUP-a predlažu i neki ustupci, kako kažu aktivisti, "dosadašnjoj kriminalnoj politici Grada time što se one famozne ispravke o kojima već svi dosta znate, pokušavaju sada legalizirati, a da zapravo nemamo istražne radnje DORH-a i policije dovedene do kraja. Dakle, sada se pokušava legalizirati nešto što je malverzacijom i kriminalnim radnjama bilo izmijenjeno", ističe Celakoski.

Jelavić: To su izmišljotine

Reagirao je pročelnik gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić. "Ja kao običan građanin ili pročelnik jednog ureda mislim da sve to što napadaju ne stoji. To su izmišljotine koje su oni odavno započeli izmišljati, a nastavljaju svoju prljavu igru uvijek", rekao nam je Jelavić.

Aktivisti pozivaju gradske zastupnike da prihvate one pozitivne, a amandmanima odbace one negativne izmjene Generalnog urbanističkog plana.

I građani mogu do 3. siječnja dana dati svoje mišljenje o izmjenama i dopunama GUP-a. Na Gradskoj skupštini je da ih u narednim mjesecima i prihvati.

"Svinjarije koje su omogućene Todoriću više neće biti moguće"

Tomislav Tomašević, član Zelene akcije, podsjetio je da, uz denivelaciju i gradnju rampe za privatnu garažu, koju su kasnije više od deset milijuna kuna platili građani, više neće biti moguće graditi ni složene rezidencijalne građevine u zaštitnom zelenilu kao što je bio slučaj s Kulmerovim dvorima.

"Svinjarija koja je omogućila Ivici Todoriću da umjesto u hotelu javne namjene živi u rezidencijalnoj građevini, više neće biti moguća. Također, izmjene predviđaju da se zemljište iz afere Krašograd iz mješovite vrati u zelenu zonu, kao i da se na Tuškancu, posebice na Krešićevim livadama, onemogući gradnja", istaknuo je Tomašević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.