Poznanici kamenom smrskao glavu i pobjegao s njenim novcem: Žao mi je, inače sam normalan

Screenshot: Street View

DOMAGOJ ŠAŠKOR, optuženi za teško ubojstvo iz koristoljublja Tanje Brkljače, danas je na splitskom Županijskom sudu iznio obranu.

Brkljaču je zatukao na splitskom Trsteniku u listopadu prošle godine. Optužnica ga tereti da ju je izudarao kamenom od kilograma, a onda joj na glavu bacio kamen od 13 kilograma. Pobjegao je s njezinom torbom punom novaca, uhitili su ga idući dan u Zagrebu. 

40 godina zatvora za ubojicu s Trstenika?

Šaškor je dosad već nekoliko puta osuđen za razna kaznena djela, a danas se u sudnici iskreno pokajao. Tužitelj Nikša Wagner nije se smilovao, smatra da su sve činjenice utvrđene pa je pozvao sudsko vijeće Damira Romca da izrekne kaznu dugotrajnog zatvora, koja može biti i 40 godina. Branitelj Darko Stanić smatra da nije dokazano da je Brkljača udarena i velikim kamenom, jer je patolog Antonio Alujević dopustio mogućnost da je teške ozljede glave zadobila samo udarcima manjeg kamena. 

Liječnici su bili šokirani kada je Brkljača dovedena u bolnicu. Lice je bilo potpuno uništeno, svi su se čudili kako nije mrtva. Umrla je u kninskoj bolnici početkom godine. Nikada svijesti nije došla.

"Imao sam teško djetinjstvo, osam godina proveo sam u zatvoru"

Evo što kaže Šaškor.

"Imao sam teško djetinjstvo i mladost. Osam godina sam proveo u zatvoru. Moji su otvorili kafić, želio sam otvoriti novu stranicu u životu. Našao sam djevojku. Brkljaču znam 20 godina iz narkomanskih krugova. U našem kafiću radila je desetak dana, pitala me mogu li joj posuditi nešto novca. Dao sam joj 1.500 kuna, vratila mi je tri tisuće, kako je i obećala. Prodala je stan pa sam je ja pitao da mi posudi dvije tisuće eura za mater. Dala mi je 10 tisuća kuna. Ponudila mi je i posao da joj nabavim droge. Ja to nisam htio, ali mi je trebao novac...", počeo je Šaškor.

"Tog dana nazvala me da se nađemo..."

"Tog dana zvala me je možemo li se naći. Izvadila je heroin, povukli smo. Slikala me mobitelom. Pitao sam je što radi, a ona mi je rekla: "Znam ja da si ti...", prisjetio se Šaškor kobnog dana, ali ne bez problema. Napravio je malu stanku koju je objasnio sljedećim riječima.

"Nije mi lako. Izgubio sam sve u životu. Curu, obitelj...", dopustio je Šaškor kratku digresiju, a onda se vratio na sam događaj.

"Počela je nešto govoriti. Rekla mi je smrade jedan, pljunula me i pljusnula. Uhvatio sam je za ruku da joj uzmem mobitel, ali smo pali. Uzeo sam kamen i udario je. Ne znam koliko puta. Prepao sam se, od straha sam pokupio njezinu torbu iz koje je virio novac. Putem sam bacio torbu, a novac zadržao. Mislim da je bilo 24 tisuće kuna. S djevojkom sam otišao u Zagreb i tamo me je policija uhitila", bilo je sve što je Šaškor rekao o obračunu s Brkljačom.

"Pao mi je mrak na oči"

Odgovarao je samo na pitanja branitelja Darka Stanića, ali ne i tužitelja Wagnera. Negirao je da je na Brkljaču bacio kamen od 13 kilograma, nije ju gušio, a nije ni znao da u torbi nosi novac.

"Kako ste se poslije osjećali?", pitao je Stanić.

"Pao mi je mrak na oči", kazao je Šaškor.

"Što ste htjeli kada ste uzeli kamen?", nastavio je branitelj.

"Nije mi bio cilj da je ubijem", ustvrdio je Šaškor.

"Da je ozlijedite?", sugerirao je Stanić.

"Najvjerojatnije", procijedio je okrivljeni.

"Žao mi je što se to dogodilo. Nisam imao namjeru... Nisam konfliktna osoba, ne volim se tuči. Mnogi su se iznenadili kada su čuli što se dogodilo. Normalna sam osoba, žao mi je, kajem se, iskreno. Da je mogu vratiti, sve bih napravio", zaključio je Šaškor.

Tužitelj Wagner: Obrana želi izazvati empatiju, ali žrtva su Brkljača i njezino dijete koje je ostalo bez majke

"Ni uz najbolju volju nema olakotnih okolnosti. Njegova namjera je bila ne samo uzeti novac, već se i riješiti Brkljače zbog duga. Sve je priznao u istrazi, a nikoga na to nije prisiljavao. Obrana je postavljena da izazove empatiju prema okrivljenom, ali žrtva su Brkljača i njezino dijete koje je ostalo bez majke. Okrivljeni želi izazvati sažaljenje, a ne izraziti kajanje", konstatirao je Wagner u završnoj riječi. 

Primijetio je i kako su Šaškoru u posljednje vrijeme dali nekoliko uvjetnih presuda, a da je sud vodio računa o njegovoj ranijoj osuđivanosti, na slobodi ne bi ni bio, pa tako ne bi ni počinio ovako monstruozno ubojstvo.

"Da su sudovi prema njemu primijenili odgovarajuće sankcije, Tanja Brkljača bi vjerojatno bila živa. Dugotrajni zatvor jedina je primjerena sankcija", drži Wagner.

Obrana zatražila što blažu kaznu s obzirom da je Šaškor odlučio okrenuti novu stranicu u životu

"Obrana drži da se presuda može temeljiti na utvrđenim činjenicama. Izvan toga smo u sferi pretpostavke. Pravna kvalifikacija ovisi o tome je djelo počinjeno iz koristoljublja. Nijedan dokaz i odlučujuća činjenica nije utvrđena da je namjera bila ubiti. Okrivljenik jest znao da je oštećena prodala stan i imala novac, ali nije znao gdje ga čuva. Dva ili tri dana prošla su tek otkako je okrivljenom posudila novac. Ali ona je novca imala, zašto bi onda potraživala tih dvije tisuća eura...", objašnjavao je Stanić.

"Sve se dogodilo na šetnici uz more oko 11 sati gdje ima dosta ljudi u to doba dana. Ona je nazvala njega, a ne on nju. Sve to dokazuje da nije bilo planirane odluke da se počini djelo. Kod okrivljenika nema elemenata koristoljublja. Ne može biti govora o teškom ubojstvu iz koristoljublja, ali ne možemo negirati smrt oštećenice. Pledirao bih na sud da se izrekne što blaža sankcija obzirom na dob, kajanje, odluku okrivljenog da nastavi živjeti normalno", zaključio je Šaškorov branitelj.

Presuda će biti objavljena sutra u podne.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.