Povjerenstvo "prepustilo" Janšu slovenskom parlamentu: Hoće li Janša zadržati mandat unatoč osudi?

Foto: Hina

POVJERENSTVO za mandate i imunitet slovenskog parlamenta u četvrtak je raspravljalo o izvješću petorice nezavisnih pravnika glede spornog zastupničkog mandata Janeza Janše, bivšeg premijera i predsjednika najveće oporbene stranke koji je u zatvoru, ali nije donijelo konačnu odluku, nego prepustilo parlamentu da o tome glasuje na jednoj od idućih sjednica.

Parlament će, odlučeno je na sastanku povjerenstva, najprije glasovati o prijedlogu Janšine stranke da on zadrži mandat iako je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije, pa na zasjedanja dolazi iz zatvora, a ako prijedlog ne dobije većinu, parlament će konstatirati da je Janši mandat prestaje temeljem postojećeg zakona o zastupnicima.

Parlament će glasovati o Janšinom mandatu

Prema tom zakonu, zastupnički mandat prestaje zastupniku koji je osuđen na više od 6 mjeseci zatvora. Janšini zastupnici u raspravi su tvrdili da se zakon ne može primijeniti na Janšin slučaj nego da se ta zakonska odredba odnose na zastupnike koji su osuđeni tijekom trajućeg mandata, dok su birači za Janšu u njegovoj izbornoj jedinici glasovali iako su znali da je pravnomoćno osuđen i da je u zatvoru.

Ocjenu nezavisnih pravnika koji su se u izvješću povjerenstvu usuglasili da Janša ne može izvršavati zastupničku dužnost, pa mu mandat treba biti prekinut, osporavali su zastupnici iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), a Janša je rekao da se radi o pravnicima "s partijskom značkom", te da je po slovenskom zakonu mandat jednom izabranog zastupnika neosporiv.

Ako parlament Janši oduzme mandat, najavila je njegova stranka, bit će zatražena ocjena od ustavnog suda je li takva odluka u skladu s ustavom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.