Potvrđeni napisi Indexa: Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog izvlačenja milijuna za nepostojeći projekt!

Foto: Index

ŽUPANIJSKO Državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti, oko  dodjeljivanja kredita Fonda za razvoj i zapošljavanje za nepostojeći projekt o čemu je pisao Index prije godinu dana!

Naime, Index je u posjedu Ugovora o korištenju sredstava Fonda za "Uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka na posjedu Golubevec", kojeg su u ožujku 2009. godine potpisali direktor Fonda Mladineo i direktor tvrtke Eko Grad Crlenjak. Ugovor je bio težak 1,2 milijuna kuna, a riječ je o zajmu na pet godina s rokom počeka od dvije godine. Jedan od optuženih je Antun Crlenjak, bivši direktor Kamenskog. Protiv Mladinea nije podignuta optužnica, kako smo i pisali prije godinu dana on nije bio obuhavćen istragom. Više o cijelom slučaju pročitajte ovdje.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1948. i 1967.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona. (11. 4. 2013.)

Okrivljenike se tereti da su od 30. rujna 2008. do 11. veljače 2010. u Zagrebu, drugookrivljenik kao direktor društva iz Vukovara i trećeokrivljena, uz drugookrivljenika, nositelj poslovanja tog trgovačkog društva i donositelj poslovnih odluka; prema zajedničkom dogovoru i planu s ciljem da se okoriste prisvajanjem sredstava zajma koji odobrava i dodjeljuje jedan fond iz Zagreba; zatražili od prvookrivljene voditeljice i koordinatora službe za zaštitu okoliša u tom fondu (i koordinator stručnih povjerenstava za provedbu natječaja i obradu prijava na javni natječaj za korištenje sredstava fonda) da svojim utjecajem osigura dodjelu sredstava fonda društvu iz Vukovara mimo uvjeta predviđenih za dodjelu ovih sredstava, na što je trećeokrivljenica pristala.

U cilju realizacije dogovorenog, drugookrivljenik je u ime društva iz Vukovara podnio fondu zahtjev za dodjelu sredstava fonda u iznosu od 1,700.000,00 kuna radi ulaganja u području poticanja održivog razvoja ruralnog prostora, lažno predočivši da će društvo iz Vukovara dobivena sredstva fonda uložiti za jedan određeni projekt, nakon čega je prvookrivljenica; iako joj je bilo poznato da je navedenoj tvrtki od strane stručnog povjerenstva fonda ocijenjena po  financijskom kriteriju sa nula bodova zbog čega je fond trebao odbiti takvu prijavu; naložila niže rangiranim službenicima da sastave prijedlog odobrenih projekata prema Upravnom odboru fonda u kojem predlažu društvo iz Vukovara za dodjelu sredstava fonda, zajmom u iznosu od 1,200.000,00 kuna, te da lažno prikažu bodovanje financijskih kriterija društva.

Nakon što je takav prijedlog sastavljen, prvookrivljenica je ishodila potpis direktora fonda, te je Upravni odbor fonda 19. prosinca 2008. donio odluku o prihvatu financiranja projekta i odobrio zajam u iznosu od 1,200.000,00 kuna.
Mimo namjene za koju je zajam odobren, prema ranijem dogovoru s trećeokrivljenicom, drugookrivljenik je isplatio sredstava sa žiro-računa društva u iznosu od 1,150.000,00 kuna u korist računa trećeokrivljenice, te isplatu iznosa od 30.000,00 kuna u korist svog privatnog računa, na koji način su; s obzirom da sredstva zajma nisu namjenski utrošena niti je društvo iz Vukovara ista vratilo; drugookrivljenik i trećeokrivljenica pribavili si nepripadnu korist u iznosu od 1,180.000,00 kuna te trgovačkom društvu iz Vukovara u iznosu od 20.000,00 kuna, a državni  proračun oštetili za iznos od 1,200.000,00 kuna."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.