Posao na izgradnji šetnice dodijelio tvrtki svoje supruge: Počinje suđenje načelniku Karlobaga

Foto: HR Foto

NAČELNIK općine Karlobag Ivan Tomljenović za mjesec dana trebao bi sjesti na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda gdje će mu se suditi zbog nezakonitog pogodovanja u dodjeljivanju posla izgradnje šetnice u Karlobagu.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić na današnjem je pripremnom ročištu početak suđenja zakazala za 22. svibnja, kada bi se Tomljenović i njegov suoptuženik Marijo Brkljačić nakon čitanja optužnice trebali očitovati o krivnji.

Tomljenovića i Brkljačića tužiteljstvo tereti da su omogućili da posao na izgradnji šetnice u Karlobagu dobije tvrtka čiji je osnivač i odgovorna osoba Tomljenovićeva supruga.

Državno odvjetništvo tvrdi da je Tomljenović u veljači prošle godine, bez potrebne suglasnosti Općinskoga vijeća, donio odluku o postupku javne nabave za izgradnju šetnice u procijenjenoj vrijednosti od 566 tisuća kuna, nakon čega je Brkljačić, iako je znao da njegovo društvo neće izvoditi radove, dostavio ponudu na iznos od preko 697 tisuća kuna.

Iako je ta ponuda bila jedina, budući da je drugi ponuditelj odustao te nije imala bankovno jamstvo i policu osiguranja, Tomljenović je u travnju 2013. s Brkljačićevom tvrtkom zaključio ugovor o izgradnji šetnice vrijedan 697 tisuća kuna umjesto da poništi postupak javne nabave, što je u skladu sa zakonom morao učiniti. Sljedećeg je dana tvrtka načelnikove supruge počela raditi na izgradnji šetnice, a kako bi se prikrilo tko je stvarni izvođač Brkljačić je s njom sklopio fiktivni ugovor o najmu strojeva, navodi se u optužnici.

Osim ovog slučaja protiv Tomljenovića traje i spor za poticanje na zloporabu položaj jer je navodno utjecao na službenu osobu u policiji radi otkrivanja službene tajne.

Nakon podizanja optužnice troje općinskih službenika u Karlobagu, koji su ujedno svjedoci u slučaju izgradnje šetnice, javno su ustvrdili da su žrtve mobinga i zastraživanja, a sve s ciljem da u daljnjem tijeku sudskog postupka izmijene iskaze iz istrage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.