"Političari BiH kažu da podržavaju prosvjede kao da ih se uopće ne tiču, rugaju se građanima"

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

PREDSJEDNIK Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević za Hinu je komentirao prosvjede i nasilje koji su jučer kulminirali u toj zemlji.

On smatra da nema dvojbe da je povod za prosvjede sadržan u socijalnom buntu obespravljenih građana apsolutno nezadovoljnih načinom na koji se državom upravlja. Ističe ipak kako je i osobno iznenađen stupnjem nasilja koje je iz toga proisteklo.

"Svi smo zatečeni ovolikom količinom destrukcije i negativne energije", kazao je Dizdarević.

Upozorava i na to kako je moguće da iza svega stoji politička manipulacija što će tek trebati analizirati. "Ovdje imate na djelu jednu vrstu izopačenog političkog uma", konstatira Dizdarević pojašnjavajući kako je posebice opasan jeftini populizam i demagogija kojom se pokušava pridobiti potpora nezadovoljnih građana.

"HDZ BiH i Republika Srpska Hrvatima i Srbima u BiH vladaju autoritativnije, sve se kontrolira, zato oni ne prosvjeduju"


Dizdarević je kritičan i prema načinu na koji su na izgrede reagirali bosanskohercegovački političari smatrajući to ruganjem narodu.

"I Radončić i (Zlatko) Lagumdžija i (Željko) Komšić i (Bakir) Izetbegović daju potporu prosvjednicima i kažu kako ih podržavaju kao da se prosvjedi njih uopće ne tiču i kao da oni nisu dio vlasti", podsjeća Dizdarević.

On je ukazao i na zanimljivu činjenicu da su prosvjedi bili koncentrirani gotovo u cijelosti na one dijelove Federacije BiH u kojima su Bošnjaci većinsko stanovništvo što znači da ni taj socijalni bunt nije uspio prijeći etničke granice unutar države iako su i Bošnjaci i Hrvati i Srbi podjednako obespravljeni.

"Posebice u Republici Srpskoj jača je stega i tamo se vlada na autoritarni način pri čemu se sve kontrolira", ocijenio je Dizdarević dodajući kako je slično stanje i u dijelovima zemlje u kojima je na vlasti HDZ BiH te da stoga tamo nije ni bilo ovakvog iskazivanja socijalnog nezadovoljstva iako je za to bilo razloga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.