Poliklinika za zaštitu djece u Zagrebu proslavila deseti rođendan: "Pomogli smo tisućama zlostavljane djece"

Foto: Davor Ponhgračić/Cropix

SVEČANO obilježavanje desete obljetnice rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba pozdravili su predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić.

Ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander u svom je obraćanju sažela dosadašnji rad i stručni doprinos ove ustanove, dok su u raspravi o problematici kojom se ustanova bavi sudjelovali i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, dječji psihijatar prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta i Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

"Tijekom proteklih deset godina predanog rada uspješno smo nametnuli učinkovit model rada koji se temelji na multidisciplinarnosti i neophodnoj suradnji raznih institucija uključenih u zaštitu
djece koji je i višestruko prepoznat kao primjer dobre prakse. Poliklinika je u ovih deset godina u obradu primila više od 10.000 i njihovih obitelji, a mnogi od njih ostaju u tretmanu i praćenju
mjesecima, pa i godinama. Najveći problem u zaštiti djece predstavlja svjedočenje nasilju u
obitelji te smo takve djece u deset godina imali više od 2.500. Kako smo i danas jedina ustanova
ovog tipa u Hrvatskoj, iako nam u nazivu stoji da smo Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba,
polovica naše djece dolazi i izvan Zagreba. Primjerice, seksualno zlostavljane djece imamo 70-100 godišnje, a 60% njih dolazi izvan Zagreba", posebno je istaknula prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike.

Rad Poliklinike međunarodno je priznat, te je 2008. godine dobila Nagradu multidisciplinarnom timu od strane Međunarodnog udruženja za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) između više od 180 zemalja svijeta. Poliklinika je u više navrata pozvana od strane Vijeća Europe i Europske Komisije da predstavi svoj model rada kao primjer dobre prakse u radu s traumatiziranom djecom te je kao primjer dobre prakse predstavljena i u Ujedinjenim Narodima u New Yorku. Poliklinika od početka rada surađuje s Hrabrim telefonom te su zajedno proveli šest velikih istraživanja vezanih uz problematiku nasilja nad i među djecom, na temelju kojih su razvijeni brojni preventivni programi ne samo od strane stručnjaka Poliklinike nego i u drugim institucijama koje rade s djecom.

"Najteže mi je bilo to što sam shvatila da se naš posao ne smanjuje, nego se povećava. No, puno smo napravili kako bismo mogli pomoći zlostavljanoj i traumatiziranoj djeci", kaže ravnateljica dr. Gordana Buljan Flander. Najponosnija je na pacijente koji nakon traumatskih iskustava iz djetinjstva profunkcioniraju u svakodnevnom životu.

"Djeca se mogu oporaviti od trauma, jer nije cilj da zaborave, nego da mogu dalje s traumom živjeti i da ona postane jedan dio života s kojim se oni mogu nositi."

Psihoterapije su bolne, priznaje ravnateljica, no nakon terapije ostaje ožiljak s kojim se može normalno živjeti. Način na koji ova Poliklinika radi sa zlostavljanom djecom prepoznale su i važne europske institucije. Stoga je, zaključuje ravnateljica, takav model rada dobar temelj za otvaranje sličnih ustanova i u ostalim hrvatskim gradovima. One su, nažalost, malim pacijentima diljem zemlje iz godine u godinu sve potrebnije.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.