Policija: Građani imaju pravo na svoje stavove, ali ako nas vrijeđaju moramo ih privesti

Foto: Index

"POLICIJA ne vodi zasebne statističke podatke vezane uz neku od društvenih mreža, niti ima službe koje prate objave na Facebooku", komentirali su iz Ravnateljstva policije za Index nedavni slučaj privođenja mladog Đakovčanina zato što ja na Facebooku vrijeđao policiju.

"U konkretnom slučaju o kojem ste pisali, radilo se o anonimnoj prijavi građana na temelju koje je policija postupala sukladno zakonskim propisima te prekršajno prijavila građanina koji je počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", kažu nam iz Ravnateljstva policije.

> SDP-ova policijska paradržava: Počeli privoditi zbog negativnih komentara na Facebooku!

> Uhićenje zbog Facebooka Europi neprihvatljivo: "Svi imaju pravo iznositi svoje stavove"

Podsjećamo, Index je prošlog tjedna javnost upoznao sa slučajem I.C. iz Đakova (podaci poznati redakciji) koji je dobio 200 kuna globe, a mora platiti i 500 kuna za troškove prekršajnog postupka, zato što je u svom statusu na Facebooku vrijeđao policajce. Zbog ovakvog postupanja hrvatske policije reagirala je i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), poručivši da je kažnjavanje verbalnog delikta neprihvatljivo u današnjoj Europi.


Građani imaju pravo na svoje stavove, ali...

Iz policije, međutim, inzistiraju na tvrdnjama da su postupali u skladu sa zakonom i svojim ovlastima.

"Napominjemo da su građani slobodni komentirati i objavljivati svoje stavove i mišljenja, ali policijski službenici su sukladno zakonskim propisima, u obvezi postupati u slučaju vrijeđanja ili omalovažavanja policijskih službenika. Vezano za navedeno postupanje policijskih službenika, napominjemo da su policijski službenici postupali sukladno zakonskim propisima i pravilima policijske struke", stoji u odgovoru koji smo na naš upit dobili iz PU osječko-baranjske.

Osječko-baranjska policija tvrdi da je I.C. iz Đakova prijavio netko od njegovih Facebook prijatelja, nakon čega su ga, kako kažu, morali privesti i sankcionirati.

"U konkretnom događaju policijski službenici Policijske postaje Đakovo su temeljem saznanja i provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili da je 21-godišnji Đakovčanin putem društvene mreže vrijeđao i omalovažavao policijske službenike, povodom čega mu je Policijska postaja Đakovo izdala Prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", tvrde iz PU osječko-baranjske.

Verbalni delikt na Facebooku kažnjavaju po zakonu starom 20 godina

Zakon na koji se policija poziva, kako smo već pisali, nije mijenjan još od 1994. godine, a u njegovom 17. članku stoji:

"Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.