Podizanje komunalnog standarda: Krenuli radovi na javnoj odvodnji u Ravnoj Gori i Mrkoplju

Foto: FAH

POČELI su radovi na sustavu javne odvodnje u Ravnoj Gori i Mrkoplju, a radilišta su u utorak obišli predstavnici Hrvatskih voda, Primorsko-goranske županije i lokalnih samouprava.

Radovi na javnoj odvodnji u Ravnoj Gori obuhvaćaju izgradnju kanalizacijskih kolektora, sanaciju cjevovoda u zoni izgradnje kolektora i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je da se u Ravnoj Gori nastavlja izgradnja kanalizacijske mreže vrijednosti gotovo pet milijuna kuna, za koje su Hrvatske vode osigurala 90 posto novca, a županija i Ravna Gora preostalih deset posto. Predviđena je izgradnja uređaja za pročišćavanje za kojega je otvoren natječaj vrijedan oko šest milijuna kuna.

U Mrkoplju i Sungeru izgrađuju se kanalizacijski kolektori, a vrijednost ulaganja je 11,5 milijuna kuna. U slijedećim fazama predviđena je izgradnja uređaja za pročišćavanje, dodao je Plišić.

Komadina: Nužno spriječiti otjecanje otpadnih voda u podzemlje

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je zbog posebnosti Gorskoga kotara i njegove 'pokrivenosti' vodozaštitnim područjima nužno napraviti sustav kanalizacije i spriječiti otjecanje otpadnih voda u podzemlje.

Komadina je izvijestio da je županija za pripremu radova na komunalnoj infrastrukturi tj. za potrebe izrade projektne dokumentacije, u zadnje tri godine goranskim jedinicima lokalne samouprave izdvojila oko 4,5 milijuna kuna, a od toga Ravnoj Gori oko milijun, a Mrkoplju oko 400.000 kuna. Dodao je da u županiji potrebe društva pokriva devet komunalnih društava, opskrba vodom gotovo je stopostotna, a sustav odvodnje na razini je od šezdesetak posto.


Ravnogorski načelnik Anđelko Florijan izjavio je kako izgradnja novoga sustava donosi veliki napredak komunalnog standarda te istaknuo kako će, s kolektorima i pročistačem, biti riješena zaštita okoliša i podzemnih voda te spriječene poplave.

Padavić: Omogućuje se sanacija vodovodnoga sustava

Načelnik Mrkoplja Ivica Padavić istaknuo je da se, osim rješavanja problema odvodnje, sada omogućuje i sanacija vodovodnoga sustava, kojom će se riješiti problem gubitka vode i osigurati zdravstveno ispravnija voda.

Iz Hrvatskih voda najavili su da je za 13. listopada predviđena prezentacija švicarske donacije u vrijednosti od oko 20 milijuna franaka za nastavak izgradnje vodno-komunalnog sustava u Gorskom kotaru.

Radovi, za koje se pripremaju natječaji, počeli bi slijedeće godine, a sada se obavljaju istraživanja o stanju goranskog vodoopskrbnog sustava, utvrđuju se gubici i razvijenost mreže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.