Petir: U vašem mandatu propalo 45.000 OPG-ova; Jakovina: Lažete i estradizirate političku scenu

Screenshot: HRT

U VEČERAŠNJEM Otvorenom na HRT-u 1 govorilo se o stanju hrvatskoga sela i hrvatske poljoprivrede, a osobita pozornost posvećena je problemima hrvatskih mljekara.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uzroke problema hrvatske poljoprivrede vidi 10 godina u prošlosti.

"Prije 10 godina smo se trebali pobrinuti o nekim stvarima, znali smo da izlazimo na ozbiljno i konkurentno tržište, a pristali smo na sve i svašta. Sve što je loše iz tog perioda dolazi na naplatu sada, iako moram naglasiti kako su brojke kojima se licitira ovih dana netočne i zlonamjerne", rekao je Jakovina.

Odgovarajući na pitanja o broju blokiranih OPG-ova, Jakovina je rekao kako se u medijima iznose krivi podaci. 

Jakovina: Samo je 0,06 posto OPG-ova blokirano

"U 2011. godini ugašena su 4.187 OPG-a, 2010 novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji je donesen 2010. doveo je do novih nameta pa su se ti OPG-ovi morali ugasiti.

Za vrijeme trajanja mojega mandata, u tri godine, ugašeno je ukupno 3.920 OPG-ova. U tri godine, a ne kao 2011. godine, kada je u jednoj godini ugašeno njih 4.187", kazao je ministar.

Dodao je kako u Hrvatskoj trenutačno radi nešto preko 184 tisuće OPG-ova te kako je samo 0,06 posto njih, odnosno oko 1.130 njih, blokirano.

"Brojevi blokiranih OPG-ova koji se iznose u medijima netočni su, ne dozvoljavam da se obmanjuje hrvatska javnost", rekao je Jakovina.

U raspravu se iz Bruxellesa uključila i europarlamentarka Marijana Petir, koja je oštro kritizirala poteze i izjave ministra poljoprivrede Jakovine.

Petir: Ugrozili ste egzistenciju 200.000 ljudi

"Jedno objavljujete na službenim stranicama Ministarstva i u vašim agencijama, a drugo govorite. Podaci kojima ja baratam, a koji su službeni, za 2010. ukazuju na sljedeće: prema DZS-u u 2010. bilo je upisano 230.000 OPG-ova, a prema podacima Eurostata tada je postojalo njih 233.000.

Ako gledamo listopad 2014. godine, Agencija za plaćanje u poljoprivredi navodi kako imamo 186.000 OPG-ova, dakle 44.417 OPG-a manje od 2010. do 2014. godine. To nas sve treba zabrinuti, a posebno ministra Jakovinu. Prema ovim podacima, propalo je gotovo 45.000 OPG-ova, a ako znamo da na njima ne radi jedna osoba, već cijele obitelji, onda je vidljivo da je Jakovininim mjerama dovedena u pitanje egzistencija gotovo 200.000 ljudi", kazala je Petir.

Jakovina je podatke Marijane Petir odbacio kao neistinite.

"Opet neistine, neistine i neistine od Petir", odbrusio je.

Eskalacija uvoza mlijeka

Branko Bobetić iz Croatia stočara rekao je kako je u 2014. godini došlo do eskalacije uvoza mlijeka.

"Imamo precizne podatke, u 2014. otkupljeno je 523 tisuće tona mlijeka, a uvoz će iznositi 330 tisuća tona, i to je mlijeko u mliječnim proizvodima. Radi se o brojci koja je dvostruko viša od one u rekordnoj 2009. godini", kazao je Bobetić.

Osvrćući se na činjenicu kako Hrvatska uvozi više od pola mlijeka, a kako istovremeno domaći proizvođači mlijeka masovno propadaju, Jakovina je rekao kako najbolji opstaju.

"Opstaju oni najbolji, tako je i vani u razvijenijim demokracijama, pogledajte Dansku, Švedsku... Većina uzroka krize u mljekarskom sektoru ima uzrok ranije, prije 10 godina. Sustav nije pratila zemljišna reforma da stočari dobe zemljište, to je jedan od problema", kazao je.

Ministar poljoprivrede rekao je i kako su u Saboru ponuđeni novi proizvodi mljekarima, poput reprograma otplate postojećih kredita.

Marijana Petir napala je Jakovinu za promašenu poljoprivrednu politiku i za loše povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Petir: Zbog nesposobnosti ostat ćemo bez europskih sredstava

"Izuzetno sam tužna kad slušam kako bešćutno Jakovina govori o selu i poljoprivredi, kao da nije riječ o živim ljudima koji čuvaju bioraznolikost na ovim prostorima i koji proizvode hranu. Ne znam je li on ne razumije ništa ili mu ništa nije stalo. Nije naveo nijednu mjeru koju je proveo u skoro četiri godine. Upropastio je zemljišnu politiku, nije omogućio seljacima da kupuju državnu zemlju... Kako da se razvija seljak, ako ne može doći u posjed zemlje? A fondovi EU-a su pravi primjer nesposobnosti...

Peti put mu je vraćen program i to s 377 primjedbi, povjerenik je rekao da je zabrinut za Hrvatsku, da se Hrvatska nalazi među tri zemlje koje ozbiljno kasne s programima ruralnog razvoja. Ako ne predamo program do 15. siječnja, povjerenik je rekao da je zabrinut hoće li Hrvatska ove godine uopće moći koristiti sredstva namijenjena za hrvatsko selo i poljoprivredu, a radi se o 330 milijuna eura. Prošle godine izgubio je 50 milijuna eura, ne on, nego hrvatski seljaci.

Jakovina: Petir estradizira političku scenu

Umjesto da ovdje predloži mjere i trgne se, on je prespavao donošenje zakona u kojem je i OPG-ove mogao uvrstiti u zamrzavanje tečaja švicaraca.

Jakovina je, vidno iziritirano, odgovorio na prozivke europarlamentarke.

"Evo, opet estradizacija političke scene. Ne da nismo izgubili 50 milijuna eura, nego nismo izgubili nijedan. Prošle godine povukli smo 120 milijuna eura iz fondova, a sljedećih 332 milijuna iz programa ruralnog razvoja nisu izgubljena", zaključio je Jakovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.