Pentagon simulirao izraelski napad na Iran: Sukob se otima van kontrole, cijenu plaćaju američki vojnici

TAJNA ratna simulacija koju je ovog mjeseca organizirao Pentagon, a koja predviđa posljedice izraelskog napada na Iran, pokazala je kako će preventivni napad dovesti do regionalnog sukoba u kojeg će na kraju biti uvučen i SAD, a žrtve će biti brojne.

Dvotjedna ratna igra, zvana Internal Look, navodno nije bila dizajnirana kao pokus za američku vojnu akciju, već je pokušaj bio da se simulira potencijalni ishod izraelskog napada na Iran, kao i reperkusije koje će imati na regiju, ali i da se testira koordinacija između Pentagona i vojske u Zaljevu. Naglašavaju kako dobiveni rezultati nisu jedini mogući ishod, već bi se stvarni sukob mogao odigrati i po drugačijim scenarijima, piše New York Times.

Međutim, rezultati ratne igre uzrokovali su strah među najvišim američkim vojnim dužnosnicima, jer su pokazali da bi bilo nemoguće kontrolirati američku umiješanost u sukob, što ide na ruku onim elementima koji smatraju kako bi bilo kakav napad na Iran Ameriku skupo koštao.

Američke snage u Zaljevu platile bi cijenu izraelske nesposobnosti

Posebno bi poguban, ako je vjerovati rezultatima simulacije, bio poguban za generala Jamesa Mattisa, koji zapovijeda američkim snagama na Bliskom istoku, Perzijskom zaljevi u jugoistočnoj Aziji, jer bi se te snage našle na udaru Irana.

Scenarij sugerira da će izraelski napad iranski nuklearni program unazaditi za svega godinu dana. Iran bi zatim uzvratio napadom na brod američke mornarice u Perzijskom zaljevu, pri čemu bi poginulo 200 američkih vojnika. SAD bi tad bile ozbiljno uvučene u rat, te bi i same počele napadati iranska postrojenja.

Sukob van kontrole

Problem je u tome što bi i ti američki napadi iranski nuklearni program usporili za samo dodatne dvije godine, što znači da bi Iran relativno brzo stekao mogućnost ozbiljne odmazde. Zaključili su da izraelske snage definitivno nisu sposobne zadati ozbiljan udarac Iranu, a američke bi to možda mogle samo kad bi predsjednik naredio "totalnu ofenzivu". U svakom slučaju, sukob bi se, prema simulaciji Internal Look, brzo oteo kontroli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.