Pegida iznenadila na izborima za gradonačelnika Dresdena, CDU izgubio posljednji veliki grad

Foto: Tatjana Festerling/YouTube

PREDSTAVNICA njemačkog protuislamskog pokreta Pegida osvojila je u nedjelju gotovo 10 posto glasova na izborima za gradonačelnika Dresdena.

U prvom pojavljivanju Pegide na glasačkim listićima, kandidatkinja Tatjana Festerling je zauzela četvrto mjesto s 9.6 posto glasova, javlja Guardian.

Predizborna anketa koju je provelo lokalno Sveučilište za tehničke znanosti predvidjela je da će Festerling osvojiti tek 1 do 2 posto podrške.

Gubitak velikog grada za CDU

Na izborima u nedjelju pobijedila je Eva-Maria Stange, zajednička kandidatkinja Socijalnih demokrata, Zelenih i stranke s krajnje ljevice Linke koja je dobila podršku 36 posto građana, ispred Slobodnih demokrata s 31.7 posto glasova.

Kandidat CDU-a Angele Merkel je završio na trećem mjestu s 15.4 posto glasova, označivši još jedan gubitak velikog grada za konzervativce.

Prema podacima iz 2012. godine u Dresdenu, jednom od 15 najvećih njemačkih gradova, boravi tek 7 posto stranaca, a savezna pokrajina Saska ima najmanju populaciju imigranta od 2.8 posto.

CDU je i dalje najpopularnija njemačka stranka zahvaljujući golemoj podršci u manjim gradovima i ruralnim sredinama, ali je postupno gubljenje vlasti u svim velikim njemačkim gradovima nagnalo stranku na preispitivanje zašto njihova konzervativna politika više nije privlačna urbanim biračima.


CDU pokušava doprijeti do birača iz homoseksualnih skupina, boraca za zaštitu okoliša te zaštitu životinja, ali zasad neuspješno.

Osim Stuttgarta, gdje su na vlasti Zeleni, gradonačelnici svih ostalih velikih gradova su iz SPD-a.

"Renesansa" njemačke kulture

Festerling je u kampanji pozvala na "renesansu" njemačke kulture i javno osudila tražitelje azila koji su "napustili obitelj i domove jer ovdje mogu pronaći zgodno mjesto za život i živjeti od državnog novca."

Pegida, osnovana krajem prošle godine, pozdravlja iznenađujuće snažnu potporu građana u trenutku kad pokret prožima unutarnje previranje i skandal među vođama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.