Parlamentarni odbor ispitivao generalnog direktora BBC-ja: Preko 200 mogućih žrtava seksualnog zlostavljanja poznatog voditelja

NAKON što je jučer pala i prva ostavka u BBC-ju, afera vezana uz seksualno zlostavljanje od strane poznatog BBC-jeva voditelja i DJ-a Jimmyja Savilea ne prestaje potresati jednu od najjačih svjetskih medijskih kuća. Danas se oglasio i generalni direktor George Entwistle.

Podsjećamo, urednik BBC-jeve političke emisije Newsnight Peter Rippon jučer je podnio ostavku na svoje radno mjesto nakon što se saznalo da je njegova emisija bila svjesna optužbi da je Savile zlostavljao tinejdžerice, ali i zbog toga što je raspolagao informacijama koje prije toga nisu bile poznate policiji. Njegov je tim prekinuo istraživanje o Savileu i planirani film o dugogodišnjem zlostavljaču nikada nije snimljen.

Šef BBC-ja George Entwistle je rekao da je pogledao drugi film o Savileu te da smatra kako se Newsnightovo istraživanje trebalo nastaviti. Parlamentarnim zastupnicima u Odboru za sport i medije je rekao da ga je iznenadio prekid istrage koju je vodio Peter Rippon te da bi "daljnje istraživanje bilo primjereno". Također je rekao da je skandal vezan uz Savilea "vrlo teška stvar" te da će utjecati na reputaciju povjerenja i integriteta BBC-ja.

Više od 200 mogućih žrtava



Podsjećamo, Scotland Yard je tijekom prošloga tjedna pokrenuo i službenu istragu seksualnog zlostavljanja od strane poznatog BBC-jevog voditelja i DJ-a Sir Jimmyja Savilea nakon što je identificirao više od 200 mogućih žrtava.

"Suočavamo se sa slučajem zlostavljanja dosad neviđenih razmjera. Nakon objave informacija policiji je pristupio neočekivan broj žrtava s pričama o seksualnom zlostavljanju koje se dogodilo tijekom njihova djetinjstva. Drago mi je da se žrtve osjećaju dovoljno samopouzdano kako bi progovorile o zlostavljanima te jamčim da ćemo svim slučajevima pristupiti vrlo ozbiljno te ih najpažljivije istražiti", rekao je šef londonske policije Peter Spindler.

Scotland Yard je priopćio da se istraga Savileova zlostavljanja razvila u službenu kriminalističku istragu nakon što su se pojavile optužbe i protiv živućih ljudi umiješanih u slučaj.

Desetljeća silovanja djevojčica i mladih žena


Prvi napad dogodio se još 1959., rekao je ranije Spindler te dodao da postoje dokazi o desetljećima zlostavljanja, većinom u 1970-ima i 1980-ima.

Savile je preminuo u listopadu 2011. u dobi od 84 godine te posljednjih dana postaje sve jasnije da je bio serijski seksualni zlostavljač djevojčica i mladih žena. Prve optužbe pojavile su se u prosincu prošle godine, a prije nekoliko tjedana dana BBC je opovrgnuo da je sudjelovao u zataškavanju zlostavljanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.