Ove godine već 260 požara: Zbog klimatskih promjena, opasnost je sve veća



SVE JE spremno za nadolazeću požarnu sezonu. Zaključak je to danas održanog sastanka u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju Divulje na kojem su sudjelovali predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, vatrogasaca, Uprave Hrvatskih šuma i Protupožarnih namjenskih snaga Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske.

"Sve zračne snage kao i svi pripadnici namjenski organiziranih snaga Republike Hrvatske apsolutno su spremne izvršiti zadaću sukladno programu hrvatske vlade. Namjenske snage sveukupno broje 226 pripadnika, podijeljenih u mornaričke, zrakoplovne i kopnene snage, raspoređene po teritoriju Hrvatske. Šest kanadera, 5 fire bossova, traktora, dva helikoptera, a po potrebi možemo i još neke angažirati", rekao nam je general Bojnik Mate Obradović zapovjednik protupožarnih snaga.

Indeksi opasnosti sve širi zbog klimatskih promjena

Sve pripreme započele su puno ranije kaže novi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, a spremnost su nažalost pokazali kako na lokalnim, tako i na državnim razinama u nedavnim požarima.

"I ove godine, sukladno programu hrvatske vlade vezano uz područje zaštite od požara za 2012. godinu, dislocirane su snage. One su dislocirane što u prebivalištu na otocima i drugdje, naravno, vodeći brigu i o financijama. Ove godine, kolege su napravile takav raspored da se sve pokrije i da se ne ugrozi sigurnost građana", rekao je Tucaković.

Indeksi opasnosti zbog klimatskih promjena sve su širi, ističe ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić.

"Područje klimatskog ugroza se širi. Tako da smo sada od našeg najjužnijeg dijela već došli do polovice naše Like, tako da su sigurno, pojačane mjere, u tom smislu, potrebne", naglasio je Perinić.

Ove godine već 260 požara

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine bilo je već oko 260 požara i opožareno je negdje oko 7 tisuća hektara upozorio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić.

"Ovih 260 požara koji su nastali u 2012. godini, u principu su rezultat požara koji su nastali na zapuštenom poljoprivrednom zemljištu i to je dio na koji jako treba obratiti pažnju", istaknuo je Pavelić.

Za usporedbu u 2011 godini opožareno je 15 tisuća hektara šuma i to u 280 požara što odgovara višegodišnjem prosjeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.