Otrovna biljka nalik medvjeđem luku odnosi živote i u BiH: Žena preminula, njen suprug se bori za život

VALJA pripaziti s konzumacijom raznih biljaka, posebice ako niste sigurni što ste ubrali. Otrovna biljka nalik zdravom medvjeđem luku odnosi živote i u susjednoj BiH. U Hrvatskoj su preminule dvije osobe.

Kako javlja agencija Anadolija, Janja Bandić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja umrla je, dok se liječnici u Zenici bore za život njenog supruga Tvrtka. Konzumirali su biljku nalik na medvjeđi luk, u narodu poznat i kao crijemuš, sremuš, divlji luk ili šumski luk. Smrtonosnu biljku najvjerojatnije su pronašli u planinama u okolici grada.

"Tvrtko je u teškom staju. Još se ispituje jesu li Janjina smrt i Tvrtkovo trovanje posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku", ispričao je prijatelj obitelji Bandić te dodao kako je Janja Bandić preminula jučer ujutro u bolnici u Novoj Biloj.

Tvrtko Bandić preksinoć je prebačen na Odjel za zarazne bolesti Kliničke bolnice u Zenici. Liječnica Lejla Čalkić kazala je kako se nalazi u životnoj opasnosti. "Riječ je o trovanju toksinima. Najvjerojatnije je to posljedica konzumiranja biljke slične medvjeđem luku. Sve na to upućuje, pa i klinička slika pacijenta. On je još uvijek u teškom stanju, ali se drži. U ovakvim slučajevima smrtnost je izrazito velika. No, mi činimo sve kako bi čovjeku spasili život. Prema informacijama koje imamo, on i supruga su spomenutu biljku koristili nekuhanu, dakle, u vidu salate", izjavila je.

Mrazovac u Hrvatskoj odnio dva života, nekoliko osoba se otrovalo


Jučer su iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka izvijestili kako je krajem travnja jedna osoba preminula od trovanja mrazovcem, koji izgledom podsjeća na ljekovitu biljku medvjeđi luk. Jedna osoba preminula je početkom svibnja i u Varaždinu, također zbog trovanja mrazovcem.

U posljednja tri tjedna u riječkom KBC-u evidentirano je ukupno šest osoba zbog trovanja opasnim spojem koji se nalazi u mrazovcu, kolhicinom. Kolhicin djeluje toksično i izaziva mučninu, povraćanje i bolove u trbuhu. Ukoliko je uzeta veća količina toksične biljke, kod pacijenata nakon nekoliko dana dolazi do općeg pogoršanja stanja, otkazivanja vitalnih organa, otežanog disanja, a moguća je i smrt.

Već pet grama te biljke opasno je za život!

Mrazovac je vrlo sličan medvjeđem luku, no vrlo je otrovan. Već pet grama te biljke opasno je za život. Radi se o vrlo otpornoj lukovičastoj trajnici, porijeklom iz Velike Britanije i vrlo je sličan i šafranu. Cvate na jesen, najčešće u rujnu, i u vrijeme cvatnje iz lukovice izraste samo cvijet - bez lišća. Cvjetne stapke su blijedo rozo-ljubičaste, a cvjetovi nježno rozo-ljubičaste boje. Razlika između mrazovca i medvjeđeg luka može se i osjetiti, naime, luk miriši po češnjaku, a mrazovac ne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.