Orban krivi Bruxelles za propast Južnog toka: "EU je neprestano radila na tome da potkopa taj program"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK mađarske vlade Viktor Orban optužio je u petak Bruxelles za sabotažu projekta plinovoda Južni tok iza kojeg je stajala Rusija, koji je odbačen ovog tjedna, a koji se uklapao u Orbanovu strategiju učvršćenja odnosa s Rusijom.

Orban je nastojao osigurati opskrbu energijom i trgovačke veze svoje zemlje sklapanjem poslova s Moskvom, čime je izazvao kritike zapadnih vlada koje smatraju da se ne bi trebao zbližavati s Rusijom dok ona šalje vojsku u Ukrajinu.

Odluka Moskve da odustane od Južnog toka, kojim se ruski plin trebao transportirati ispod Crnog mora a zatim prema sjeveru do središnje Europe, težak je udarac za Orbana, ali ne i dovoljno snažan da bi ugrozio njegovu moć u Mađarskoj.

"EU je neprestano radila na tome da potkopa taj program", izjavio je Orban u jednom radijskom intervjuu.

Sudbinu Južnog toka Orban promatra kao dio borbe između Davida i Golijata

Sudbinu Južnog toka Orban promatra kao dio borbe između Davida i Golijata, u kojoj je s jedne strane njegova zemlja, bivša saveznica Sovjetskog Saveza koja je 2014. ušla u Europsku uniju, a s druge ostatak svijeta, ocjenjuje Reuters.

Orban je najavio da će Mađarska razmotriti druge mogućnosti opskrbe plinom, uključujući i suradnju s Azerbajdžanom.

Najava ruskog predsjednika Vladimira Putina u ponedjeljak o odustajanju do Južnog toka Orbanovu je vladu zatekla nespremnu. Mađarski dužnosnici rekli su nekoliko sati nakon Putinove izjave da su za nju čuli samo iz medija.


Bernadett Szell, parlamentarna zastupnica male oporbene stranke LMP, smatra da odustajanje od Južnog toga pokazuje da je Orbanova strategija bliskih veza s Putinom bila pogrešna.

"Viktor Orban je sve učinio, zanemario sva načela, razumne sumnje i zajedničke interese s našim saveznicima kako bi izgradio dobre odnose s Putinom", izjavila je Szel. "Ali kad je to bilo u njegovu interesu, Putin se povukao iz projekta u tren oka", dodala je.

Odustajanje od projekta vrijednog 40 milijardi dolara događa se u nezgodno vrijeme za Orbana, 51-godišnjaka koji je u travnju ponovno uvjerljivo pobijedio na izborima.

Najava njegove vlade o uvođenju poreza na internetski promet izvela je na ulice tisuće prosvjednika. Ideja je odbačena, a Orbanova stranka Fidesz izgubila je pet postotnih bodova podrške javnosti.

Uz taj problem, Sjedinjene Države zabranile su ulazak na svoj teritorij šestorici mađarskih dužnosnika zbog sumnje u korupciju.

Mađarska se zauzimala za Južni tok želeći sigurni izvor opskrbe plinom koji ne ide preko Ukrajine.

Bruxelles se zajedno s Washingtonom protivio projektu

Bruxelles se zajedno s Washingtonom protivio projektu, a odnosi između Zapada i Rusije na najnižoj su razini zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i potpore pobunjenicima u Ukrajini. EU je uveo sankcije ruskim tvrtkama, uključujući i one koje se bave energetikom, a Rusija i dalje tvrdi da ne šalje svoje snage kao potporu separatistima u Ukrajini.


Južni tok su podupirale i Bugarska i Austrija, ali su kritike bile najviše upućene Mađarskoj. Zapadni su diplomati u mađarskom zauzimanju za plinovod vidjeli pokušaj Orbana da se približi Kremlju.

Mađarska je zbog Južnog toka izgubila i neke prijatelje. Na ručku tijekom konferencije o energiji prošlog mjeseca u Slovačkoj, jedan predstavnik mađarske energetske tvrtke MVM bio je vidno uzrujan jer su drugi sudionici bili protiv Južnog toka. Idućeg dana nije se pojavio na okruglom stolu, a slovački predstavnik izjavio je da je Mađar odbio sudjelovati zbog razgovora dan ranije.

Izvor blizak mađarskoj vladi izjavio je za Reuters da pitanje Južnog toka šteti ugledu Mađarske. Sad kad je projekt skinut s dnevnog reda, Mađarska može gledati u budućnost i na drugi način, u suradnji s EU osigurati opskrbu energijom, tvrdi izvor. "Naravno, to je dodatni ožiljak na licu", zaključio je taj neimenovani izvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.