Opačić gay parovima ne bi dopustila posvajanje: "Ministrica prihvaća nasilje i diskriminaciju"

"INTERES djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci". Riječi su to koje je u Saboru još 2006. godine izrekla zastupnica Biserka Perman.

Niz udruga civilnog društva, među kojima su Amnesty International, B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Zagreb Pride, Kuća ljudskih prava, smatraju da bi ministrici Milanki Opačić to trebao biti putokaz sada kada se nalazi u poziciji moći iz koje može promijeniti stavove hrvatskih građana.

Prihvaća diskriminaciju i ne nudi rješenje

Organizacije civilnog društva priopćenjem su reagirale na izjavu Opačić u HTV-ovoj emisiji "Paralele" na temu posvajanja djece. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi kazala je da kod usvajanja prije svega na umu treba imati dobrobit djece: "Ne bi bilo dobro da djeca idu u sredinu u kojoj će ih ostatak društva stigmatizirati".


"Ministrica Opačić na ovaj način,  'argumentom' o skrbi za dobrobit djece, zapravo samo perpetuira diskriminatornu praksu potvrđivanjem sveprisutnih stereotipa i predrasuda u društvu kao neupitnih, ne nudeći pritom nikakvo rješenje", smatraju udruge civilnog društva.

Protiv predrasuda se treba boriti

Ukoliko zaista postoji strah od stigmatizacije, udruge savjetuju ministrici Opačić da se fokusira na promjene koje je nužno provesti da bi društvo postalo tolerantnije, umjesto da zdravo za gotovo prihvaća nasilju, diskriminaciju i homofobne stavove.

"Postoji li stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju, međuvršnjačkom nasilju i homofobiji, tada bi, umjesto restriktivnih odredbi i potvrđivanja diskriminacijskih praksi prema određenim skupinama građana i građanki, više energije trebalo uložiti u stvaranje temelja za ravnopravno i tolerantno društvo. Za takvo nešto nužno je ispuniti jedan od ključnih preduvjeta -  uvođenje građanskog i demokratskog obrazovanja u formalni školski sustav, što bi suštinski doprinijelo smanjenju ukorijenjenih predrasuda i stigmatizacije", stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.