Odlično uspjela dosad najsloženija transplantacija lica: Tjedan dana nakon operacije pere zube i brije se

MUŠKARAC kojemu je prošloga tjedna izvršena, kako liječnici kažu, dosad nasloženija transplantacija lica, odlično se oporavlja, javlja BBC.

37-godišnji Richard Lee Norris počeo je osjećati svoje lice te već pere zube i brije se, objavio je Medicinski centar Sveučilišta u Marylandu. Također pokreće jezik, otvara i zatvara oči.

Prošloga tjedna transplantirani su mu velik dio lica, zubi, nos, jezik i čeljust. Vratio mu se i osjet mirisa.

37-godišnjak se potpuno izolirao i u javnost izlazio samo s maskom nakon što mu je 1997. godine nesretnim slučajem opalio pištolj i uništio lice do neprepoznatljivosti. U nesreći je izgubio usne, veći dio nosa te samo djelomično mogao pokretati usta.

Operacija je trajala 36 sati, a financirala ju je američka mornarica koja se nada da će razvoj takvih kirurških tehnika pomoći žrtvama iz Iraka i Afganistana.

Glavni kirurug Eduardo Rodriguer rekao je da je cilj bio vratiti funkcije dijelovima lica, kao i doći do estetski zadovoljavajućeg rezultata. "Sakrili smo sve šavove kako bi od početka dobro izgledao i kako ne bismo morali raditi naknadne korekcije", dodao je.

Podsjećamo, prva transplantacija lica izvršena je u Francuskoj 2005. godine, a prva transplantacija cijeloga lica u Španjolskoj 2010.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.