Od 1. rujna automatski stečaj 15 tisuća blokiranih tvrtki bez ijednog zaposlenog

Foto: Hina

OD 1. RUJNA na snagu stupa novi Stečajni zakon po kojemu će se u tvrtkama s računom blokiranim dulje od četiri mjeseca automatski pokrenuti stečaj. Po novom razlog za pokretanje stečaj je i neisplata plaća dulje od tri mjeseca.

Stupanjem na snagu novog zakona stečaj prijeti za oko pet i pol tisuća tvrtki te tisuću obrta s barem jednom zaposlenom osobom, a koji tri i više mjeseci nisu radnicima isplatili plaće. Vlasnici tih tvrtki od 1. rujna imaju 120 dana da srede poslovanje, u suprotnom se nad njihovim tvrtkama otvara stečaj.
Početkom idućeg mjeseca 15 tisuća tvrtki bez ijedne zaposlene osobe, a koje su u blokadi dulje od četiri mjeseca, automatski će u stečaj.

Novina je da će troškove njihovog pokretanja snositi vlasnici, direktori ili članova nadzornih odbora. Procjenjuje se kako te fikus tvrtke ukupno duguju skoro 15 milijardi kuna.

"I tu više nema netko hoće, a netko neće, netko će kalkulirati ili neće, netko će uplatiti predujam, netko neće pa će izbjeći. Sad se to više neće moći. To je jedini način da mi sustavno počnemo baviti ovim problemom koji, vidite gdje nas je doveo. Jer govorimo o nula zaposlenih na skoro 15 tisuća. Kad uzmemo sve zajedno koji su 120 dana i više, onda smo na gotovo 20 tisuća firmi. Dakle, to je problem", rekao je prilikom predstavljanja zakona u Saboru ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Oko 22 tisuće radnika tri mjeseca nije primilo plaću

Prema podacima Porezne uprave do sredine kolovoza tri mjeseca zaredom zarađene plaće nije isplatilo oko 7 tisuća poslovnih subjekata za oko 22 tisuće radnika. Toj bi se crnoj statistici uskoro mogli priključiti i radnici "Metalinga" iz Siska koji su odnedavno u štrajku, a za danas najavljuju veliki prosvjed.

"Sad je treća plaća već upitna, govorim za radnike Metalinga koji traže tri ili četvrtu plaću. Sutra slijedi taj mirni prosvjed. Izlazimo van kruga tvrtke. Od uprave tvrtke tražimo da iznađu rješenje jer mi smo bez novaca", rekao je Sović.

Neizvjesna je sudbina i radnika šibenskog TLM-a koji je već dva mjeseca bez sirovine, a dio radnika nije vidio plaću od prošle godine. I oni će sutra prosvjedovati. Sindikalni povjerenik Dalibor Živković Upravi je poručio.

"Ako nisu sposobni, ako ne mogu, da odstupe i ako ima netko tko je sposoban ili novi vlasnik, neka dođe, osigura sirovinu i da mi radimo", rekao je Živković.

Iako je Vlada nakon neuspjele privatizacije Imunološki zavod odlučila preoblikovati u državnu ustanovu i njegovi radnici još uvijek nisu primili sve zaostale plaće.

Sindikati stoga u pismu Vladi odgovorne pozivaju da što prije pronađu sredstva za njihovu isplatu jer, pišu, radnici nemaju od čega živjeti. Premda će novi Stečajni zakon s tržišta maknuti one fikus tvrtke koje proizvode nered hoće li i natjerati vlasnike oko 7 i pol tisuća tvrtki i obrta da pod prijetnjom stečaja urednije izvršavaju svoje obveze - tek ćemo vidjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.