"Obrtnici muku muče kako bi opstali. Na kraju smo hranidbenog lanca i teško naplaćujemo svoja potraživanja"

Foto: HOK

83.000 HRVATSKIH obrtnika muku muče kako bi opstali. Iako 30.000 novootvorenih obrta ne bi potvrdilo ovu tezu, čak 50.000 obrta zatvorenih u posljednjih pet godina kaže kako u ovom sektoru ne cvjetaju ruže.

A obrtnici odustaju od poslovanja upravo zbog velikih problema koji se nažalost vuku već 15 godina, kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

"Nelikvidnost, nedostatak kapitala, predugo trajanje sudskih sporova i mi obrtnici smo obično na kraju hranidbenog lanca, jako teško naplaćujemo svoja potraživanja i to je ono što nas u ovom trenutku najviše muči. Obrtništvo je vezano na obitelj. Cijela obitelj ili strada, odnosno, sudjeluje u našem radu ali vjerujte, i naše su obitelji pri kraju", rekao je Ranogajec koji je danas posjetio splitski sajam SASO otvoren na Žnjanu.

Ističe kako je u tijeku donošenje novog Zakona o obrtu koji u sebi sadrži mnogobrojne smjernice koje su direktno usmjerene u gašenje obrta.


"Suludo je da trgovačko društvo ima povlašteni status na tržištu, da netko može otvoriti trgovačko društvo, bez ikakvog znanja, bez školske spreme, a obrtnik mora imati trogodišnje obrazovanje, dvije godine staža, položiti majstorski ispit. Isto tako, mi jamčimo svom svojom imovinom, želimo registar u kojega ćemo upisati imovinu koju smo stekli prije otvaranja obrta, a nakon toga odgovaramo svime", ističe Ranogajec.

Ujedno i prijedlog resornog Ministarstva da se ukinu svjedodžbe, ali i da se izbace pomoćnički ispiti, Ranogajec naziva suludim.

"Time se uništava budućnost hrvatskog gospodarstva jer nemojte zaboraviti, dobar majstor, bio strojobravar, plinoinstalater, radio u trgovačkom društvu ili obrtništvu i jedina konkurentna radna snaga može nas održati da uzmemo nove poslove, da ne izgubimo ovdje poslove koje smo imali do sada", upozorava predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.