Obersnel o riječkom najskupljem grijanju u Hrvatskoj: Sve sam radio zbog interesa građana

Foto: Hina

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare o proizvođaču i distributeru toplinske energije i plina Energu te cijenama centralnog grijanja u tom gradu kako nikada nije lagao, da je sve radio zbog interesa i zaštite građana koji se griju preko Energa koristeći se svim zakonskim mogućnostima.

>"Socijaldemokratska" Rijeka: Podivljale cijene grijanja, građani očajni, a gradonačelnik se skriva

"Odluku o tome kakav sustav centralnog grijanja žele moraju donijeti korisnici i pozivam ih da se odazovu anketi u kojoj će im biti ponuđene mogućnosti iz zaključaka Gradskog vijeća, nakon čega ćemo lakše odlučiti što sa sustavom centralnog grijanja u Rijeci", rekao je Obersnel.

Za visoku cijenu grijanja krivi svi osim njega

Istaknuo je da problem dijela Energa koji se bavi toplinskom energijom nastoje riješiti iako to nije jednostavno jer se s poluinformacijama i dezinformacijama uplela politika radi stjecanja jeftinih političkih bodova.

Obersnel je podsjetio da je pri promjeni cijena krajem 2011. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dala suglasnost za poskupljenje energije i fiksnih troškova promatrajući Energo i toplane kao jedinstven sustav. Određena je jedinstvena cijena za snagu, koja nije mijenjana do sada.

Poslije je izmijenjen Zakon o tržištu toplinske energije po kojem se riječke toplane više ne smatraju jedinstvenim sustavom.

Uvedeni su centralni toplinski sustavi, u kojemu tri toplane opskrbljuju gotovo 50 posto potrošača s 50 posto isporučene energije. Za te sustave cijenu određuje HERA, a za ostale, tzv. zatvorene sustave (17 toplana) cijene mogu odrediti neovisno o regulatornoj agenciji.


Obersnel je rekao kako to znači da bi građani, koji se griju iz toplana u zatvorenim sustavima, u kojima su troškovi proizvodnje i distribucije veći, cijenu grijanja plaćali i dvostruko više.

Gradska uprava takav je sustav smatrala neprihvatljivim pa je za sve toplane kojima upravlja Energo određena zajednička cijena od 0,50 kuna za kilovatsat.

Sve je učinjeno da se dodatno ne opterećuju građani, poštujući sve propise, rekao je Obersnel, dodajući da u izradi cijene nije prekršen nijedan zakon, osim što se nova cijena nije primjenjivala od 1. rujna, kada je HERA utvrdila cijenu za tri centralna sustava, nego od 1. prosinca 2014.

Ocijenio je da problemi nastaju i zbog pravilnika kojim je određena raspodjela toplinske energije unutar zgrada, zbog čijih odredaba neki građani dobivaju neopravdano visoke račune, te da se i to nastoji riješiti.

"Četiri posto korisnika dobilo račune veće od 1500 kuna"

Direktor Energa Sanjin Kirigin rekao je da je oko 300 korisnika centralnog grijanja, njih tri do četiri posto, ove godine dobilo račune veće od 1500 kuna.

Računi za veljaču neće biti poslani do izmjena pravilnika, a zajedno s tim računom korisnici će dobiti i anketni upitnik.

Gradsko vijeće prihvatilo je prošlog tjedna prijedlog gradonačelnika Obersnela po kojemu Energo do kraja sezone grijanja ili do prihvaćanja izmjena i dopuna Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju neće primjenjivati novu cijenu od 0,50 kuna po kilovatsatu, nego cijenu prije zadnjeg poskupljenja od 0,37 kuna po kilovatsatu, a razlika u cijeni korisnicima će se obračunati u mjesecima do kraja godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.