Obama pozvao Rusiju da prestane zastrašivati Ukrajinu i smanji broj vojnika na granici

Foto: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama pozvao je Rusiju da prestane zastrašivati Ukrajinu i da smanji broj vojnika na svojoj granici. Obama je također pozvao Rusiju da smiri situaciju i da počne pregovore s Kijevom.


Obama je za CBS News kazao kako gomilanje vojnika na granici može značiti da Rusija želi zastrašiti Ukrajinu, no "može biti i da imaju druge planove".

Ekstremni desničari u Kijevu opkolili ukrajinski parlament zbog ubojstva svojeg vođe

Stotine pristaša ukrajinskog Desnog sektora opkolile su sinoć ukrajinski parlament u Kijevu tažeći ostavku ministra vanjskih poslova.

Neredi u Kijevu izbili su zbog ubojstva čelnika tog nacionalističkog pokreta, Aleksandra Muzička, koji je navodno ubijen u razmjeni vatre sa specijalnom policijom.

Mnogi vjeruju da je Muzičko planirano likvidiran.



Muzičko, poznat i kao Sashko Bilyi ubijen je u Rovnu, a njegovo ubojstvo izazvalo je bijes ekstremnih desničara.Trenutno nitko sa sigurnošću ne zna zašto je i kako ubijen čelnik Desnog sektora.

I sam Muzičko je ranije objavio kako vjeruje da bi uskoro mogao biti ubijen. Zastupnik Aleksandr Doniy na Facebooku je napisao da su Muzička presrela dva automobila te ga odvezli na drugu lokaciju. Nakon toga su ga upucali s dva hica u srce.

Pojedini mediji tvrde da su ga ubili nepoznati napadači u pucnjavi u lokalnom kafiću. Član Desnog sektora, Yaroslav Granitny, tvrdi da su ubojice otele još pet osoba.

Muzičko se uz Čečene borio protiv Rusa, a Rusija ga optužuje za mučenje i ubijanje 20 zatočenih ruskih vojnika. Jednom prilikom izjavio je da će se do smrti boriti protiv komunista, Židova i Rusa.


Kontroverzni nacionalist pozornost je često privlačio nasilnim ponašanjem. Na internetu su objavljene brojne snimke na kojima se čelnik Desnog sektora ponaša nasilniči. Samo jedna od snimki objavljenih na Youtubeu prikazuje njegov fizički napad na tužitelja u regiji Rivne jer je ovaj odugovlačio s istragom jednog ubojstva.

U međuvremenu, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u četvrtak neobavezujuću rezoluciju kojom se referendum na Krimu proglašava nevažećim, kao i njegovo kasnije pripajanje Rusiji.

Rezolucija je usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv i 58 uzdržanih, iako neke države nisu glasale u Generalnoj skupštini, koja broji ukupno 193 članice, prenosi Reuters.

Janukovič poziva na referendum u svakoj ukrajinskoj regiji

Smijenjeni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u petak na referendum u svakoj regiji u Ukrajini kako bi se odredio njihov status umjesto predsjedničkih izbora predviđenih za 25. svibnja, izvijestila je ruska službena agencija Itar-Tass.

"Kao predsjednik pozivam svakog razumnog ukrajinskog građanina: ne dopustite da vas varalice iskoriste! Zahtijevajte organiziranje referenduma o statusu svake regije u Ukrajini", izjavio je on u pozivu ukrajinskom narodu.


"Samo će referendumi u cijeloj Ukrajini a ne prijevremeni izbori moći stabilizirati političku situaciju i sačuvati suverenitet i cjelovitost Ukrajine", ocijenio je on.

Janukovič koji je pobjegao iz Ukrajine u veljači te živi, po nekim novinskim informacijama, u predgrađu Moskve, prvi put se obratio ukrajinskoj javnosti nakon što je Krim na referendumu izglasao pripajanje Rusiji.

Zatražio je i istupanje iz Stranke regija koju je predvodio, a koja se treba sastati u subotu radi definiranja strategije za predsjedničke izbore 25. svibnja.

Stranka je priznala da joj je potrebna potpuna obnova, te najavila da namjerava sudjelovati na izborima.

Šojgu: Svi ukrajinski vojnici odani Kijevu napustili Krim

ruski ministar obrane rekao je u petak predsjedniku Vladimiru Putinu da su svi ukrajinski vojnici odani Kijevu napustili Krim te da se ruska zastava vijori nad svim vojnim objektima na tom crnomorskom poluotoku.

Ratni brodovi, ratni zrakoplovi i druga vojna tehnika koju je Moskva zaplijenila bit će vraćeni ukrajinskoj vojsci, rekao je ministar obrane Sergej Šojgu Putinu na sastanku s visokim ruskim vojnim časnicima.


"Nedavni događaji na Krimu bili su ozbiljan test", izjavio je Putin, a prenose ruske agencije.

"Oni su pokazali potpuno nove sposobnosti naših oružanih snaga i visoki moral vojnika", rekao je Putin i pohvalio je ruske vojnike za "izbjegavanje krvoprolića" na Krimu.

"Promjena državnih simbola na svim brodovima i svim divizijama koje su se pridružile ruskoj vojsci je završena", kazao je Šojgu Putinu.

U međuvremenu je američki predsjednik Barack Obama izjavio u petak da je gomilanje ruskih vojnika na ukrajinskoj granici neuobičajeno i pozvao je Moskvu da povuče vojsku i započne razgovore sa službenim Kijevom kako bi se smirile napetosti.

"Vidjeli ste gomilanje vojnika uzduž granice pod izlikom vojnih vježbi", kazao je Obama za CBS-ovu emisiju "This Morning".

Po njegovim riječima, Putinova odluka o gomilanju snaga mogla bi biti samo nastojanje da se zastraši Ukrajina, "ili možda imaju dodatne planove".

Zamjenik čelnika ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) Aleksander Malevanij rekao je u petak Putinu da je Moskva suočena s rastućim prijetnjama SAD-a i njegovih saveznica koji pokušavaju oslabiti utjecaj Rusije u Ukrajini.

"Došlo je do velikog rasta vanjskih prijetnji državi. Legalna želja naroda Krima i istočnih ukrajinskih regija stvara histeriju u SAD-u i njegovim saveznicama."

Malevanij je izjavio da će Rusija poduzeti "ofenzivne protuobavještajne i obavještajne mjere" kako bi se zaustavili napori Zapada da "oslabi ruski utjecaj u regiji koja je važna (Moskvi)", prenosi Interfax.

Turčinov optužio ultradesničare za destabilizaciju Ukrajine

Vršitelj dužnosti predsjednika Ukrajine i čelnik parlamenta Oleksandr Turčinov osudio je u petak pokušaje destabilizacije situacije u Kijevu nakon što su večer prije aktivisti ultradesničarskog pokreta Desni sektor pokušali upasti u Vrhovnu Radu, javljaju ukrajinski mediji.

"Pokušava se destabilizirati situacija u Ukrajini, u središtu, u srcu Ukrajine - u Kijevu", rekao je Turčinov istaknuvši da takvu zadaću postavlja Ruska Federacija svojim sigurnosnim službama.

"Želim svima reći da je ukrajinski parlament temelj legalne ukrajinske vlasti", kazao je.

Naoružani aktivisti Desnog sektora okupili su se u četvrtak navečer ispred Vrhove Rade tražeći ostavku ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova, dva dana nakon što je policija ubila jednog od njihovih čelnika Aleksandera Muzička.


Nekoliko tisuća okupljenih ultradesničara pokušalo je ući u zgradu parlamenta i pritom su razbijeni prozori.

Turčinov je izjavio da Avakov može biti smijenjen s dužnosti samo ako istražno povjerenstvo utvrdi da je kriv za smrt Muzička, poznatijeg kao Saše Beloga.

Avakov je napisao na svom Facebook profilu da će ministarstvo unutarnjih poslova u idućih nekoliko dana objaviti sve dokumenta te video i audio dokaze vezano za smrt Muzičkog.

Desni sektor okuplja više ukrajinskih nacionalističkih snaga s neofašističkim stavovima, a organiziran je kao paramilitarna skupine s više od 10.000 članova.

Rusija: Rezolucija UN-a o Krimu "kontraproduktivna"

Rusija je u petak ocijenila "kontraproduktivnom inicijativom" rezoluciju koju je u četvrtak usvojila Opća skupština UN-a osuđujući referendum na Krimu i pripajanje tog ukrajinskog poluotoka Rusiji.

Ta "kontraproduktivna inicijativa samo komplicira rješavanje političke krize u Ukrajini", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela neobvezujuću rezoluciju koja nevažećom proglašava referendum o odcjepljenju od Ukrajine koji je uz pomoć Moskve početkom mjeseca održan na Krimu, a Zapad tvrdi kako glasovanje UN-a u četvrtak pokazuje međunarodnu izolaciju Rusije.


Stotinu je glasova bilo za, jedanaest protiv, a 58 suzdržanih u skupštini 193 zemalja. Veći broj zemalja nije ni sudjelovao u glasanju.

"Veliki broj suzdržanih i odsutnih očigledno je svjedočanstvo odbacivanja djelomične interpretacije događaja u Ukrajini", ocijenila je ruska diplomacija.

Osudila je "sramotan pritisak koji je išao do političke i gospodarske ucjene Zapada nad određenim brojem zemalja članica kako bi glasovale za".

Zapadni diplomati kažu kako je broj glasova potpore rezoluciji viši nego što su očekivali zbog, kako su rekli, agresivna moskovskog lobiranja protiv.

Rezolucija UN-a odražava tekst na koji je Moskva početkom mjeseca već stavila veto u Vijeću sigurnosti. Odobrena deklaracija odbacuje krimski referendum kao "nevaljan, te ne može biti temelj za mijenjanje statusa Autonomne Republike Krima ili grada Sevastopolja".

Rusija se u rezoluciji izrijekom ne spominje, nego Opća skupština "poziva zemlje, međunarodne organizacije i specijalizirane agencije da ne priznaju mijenjanje statusa" Krima i Sevastopolja.

Iako je rezolucija neobvezujuća, zapadni diplomati kažu kako šalje snažnu poruku o izostanku potpore Rusiji kad je Krim u pitanju.

Timošenko najavila kandidaturu za predsjednicu

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja se zalaže za oštriji stav prema Rusiji, izjavila je u četvrtak da će se kandidirati za predsjednicu na izborima 25. svibnja.

"Planiram se kandidirati za predsjednicu", rekla je Timošenko na tiskovnoj konferenciji dodajući da će zatražiti od svoje stranke Domovine da je službeno kandidira na sjednici 29. ožujka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.