Njemački IFO koji piše za HDZ: Izbjeglice su neobrazovane i trebat će sniziti minimalnu plaću

Foto: FaH

"AKO ZAISTA 800 tisuća tražitelja azila dođe u Njemačku ove godine, kao što je i prognoza njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, to će koštati našu zemlju oko 10 milijardi eura i to bez obitelji koje će se eventualno pridružiti i bez bilo kakvih edukacijskih mjera", tvrdi njemački IFO Institut.

Mladi i obrazovani

Njemački IFO Institut poznat je po najavama Tomislava Karamarka kako oni zajedno s hrvatskim stručnjacima pišu gospodarski program te stranke. No, program će biti objavljen tek u prosincu ove godine, a za sada ga nitko nije vidio.

Naime, do sada je vladalo mišljenje kako su izbjeglice zapravo potrebne Njemačkoj kako bi se nastavio gospodarski rast. Čelni čovjek Daimlera Dieter Zetsche u izbjeglicama vidi kvalitetnu i motiviranu radnu snagu te tvrdi da su izbjeglice "velika prilika za Njemačku".

"Odgovor na sve ove probleme s radnom snagom mogle bi biti izbjeglice koje ovih dana pristižu jer su većinom mladi i dobro obrazovani", rekao je  Ulrich Grillo, prvi čovjek moćnog udruženja privrednika BDI. U isto vrijeme ministar ekonomije Sigmar Gabriel tvrdi da je spas Njemačke u brzom osposobljavanju izbjeglica jer će to "riješiti jedan od najvećih problema za ekonomsku budućnost države, a to je nedostatak radne snage". No, u IFO-u, čini se, imaju drugačije mišljenje.

Nepismeni s problemima

Naime oni tvrde da je struktura izbjeglica iz Sirije, Iraka, Nigerije i Afganistana vrlo vjerojatno loša, a pozivaju se na podatke Svjetske banke u kojima se tvrdi da je čak i u najrazvijenijoj od tih zemalja, Siriji, samo 6 posto populacije ima visoku stručnu spremu. Nepismenih je Sirijaca 4 posto, Iračana 18 posto, a Afganistanaca 53 posto.

"Oni su slabo pripremljeni za njemačko tržište rada", tvrdi IFO Institut dodajući da će se morati ulagati u tečajeve jezike i obuku koji će opet povećati troškovi.

"Mnoge izbjeglice koji će ostati u Njemačkoj dovest će i svoje rođake", tvrde u Institutu te dodaju kako zapravo imaju rješenje da bi se izbjegao dugoročni financijski teret za njemačke porezne obveznike, a to je da se izbjeglice zapošljavaju što brže.

"Postoje strahovi da mnogi neće biti u mogućnosti naći posao s minimalnom nadnicom od 8,5 eura po satu", tvrdi IFO naglasivši kako bi bila dobra ideja smanjiti minimalne nadnice kako se ne bi povećala nezaposlenost.   

Njemačka bi roblje?

Podsjetimo kako je čelnica francuske desnice Marine Le Pen optužila Njemačku "da je u potrazi za robljem otvorila vrata tisućama migranata i izbjeglica" te da želi zapravo smanjiti plaće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.