Nisu svi sudovi isti: Suvlasnik One2Playa u Splitu ne bi dobio ispod četiri godine zatvora!

Foto: Ronald Goršić/Cropix

JAVNOST se danas skandalizirala presudom Dejanu Maćešiću, suvlasniku One2Playa, koji je za izazivanje prometne nesreće i smrt 23-godišnjeg motocikliste kažnjen bagatelnom kaznom od dvije godine zatvora.

> Obitelj zgrožena blagom kaznom za suvlasnika One2Playja: "Sve ih je potkupio!"

Sud je išao ispod zapriječenog minimuma od tri godine zatvora, i to na temelju toga što se Maćešić pokajao, a posljedice nesreće osjeća na svojoj psihi. Posebno smeta činjenica što je sud išao na ublažavanje kazne i pored činjenice da je Maćešić prošao kroz crveno svjetlo dobrano alkoholiziran! Sudska praksa lako će dokazati da je odluka o sankciji potpuno promašena, jer sasvim sigurno neće ispuniti svrhu ni opće, a ni specijalne prevencije!

Silvio Karbić pijan neregistriranim autom pretjecao kolonu - četiri i pol godine zatvora

Index je, naime, proteklih godina pisao o presudama donijetim na splitskom Općinskom sudu koje pokazuju da svi sudovi ne sude isto. Letvicu je prvi digao sudac Dinko Mešin, koji je okrivljenika Silvija Karbića osudio na četiri i pol godine zatvora i zabranio mu upravljanje motornim vozilima na punih 10 godina!

Karbić je pijan neregistriranom Mazdom obilazio kolonu na splitskoj Dujmovači. U susret mu je došlo vozilo, sudar je bio neizbježan. U nesreći je poginuo suvozač, 20-godišnjak kojeg je Karbić pokupio na putu s proslave na selu. Nakon nesreće izmjerili su mu istu koncentraciju alkohola kao i Maćešiću, 1,85 promila.

Županijski sud u Splitu u cijelosti je potvrdio presudu suca Mešina te je Karbić tako u konačnici osuđen na duplo strožu sankciju nego Maćešić. 

Ante Prološčić pijan i napušen skrivio smrt suvozača - četiri i pol godine zatvora

Četiri i pol godine zatvora dobio je i Ante Prološčić. Vozio je neregistrirani motocikl Kawasaki pijan i napušen, u nesreći na splitskoj Sirobuji poginuo je suvozač, 24-godišnjak iz Žrnovnice.

Sutkinja Višnja Strinić imala je u vidu i kako je okrivljeni u četiri godine skupio više od stotinu prijava za prometne prekršaje. Prilikom nesreće značajno je prekoračio dozvoljenu brzinu od 60 kilometara na sat. Presuda je također potvrđena u cijelosti.

Obolio od PTSP-a izjeden krivnjom zbog smrti 9-mjesečne bebe - četiri godine zatvora

Kad se već zagrebački sud u ublažavanju kazne Dejanu Maćešiću pozvao na njegovo teško psihičko stanje prouzročeno nesrećom i posljedicama, valja možda podsjetiti i na vijest koju je Index donio prije dva dana.

Sudac Vuko Adžić Katalinić osudio je skretničara Mladena Saratliju na četiri godine zatvora zbog prometne nesreće koju je skrivio pijan i smrti 9-mjesečne bebe.

Saratlija se u Labinu zabio u auto svojih susjeda i nakon nesreće totalno je psihički pukao. Dijagnosticiran mu je PTSP. Nije mogao više ni raditi u takvom stanju pa je otišao u mirovinu. 

Sve to je sudac Adžić Katalinić uzeo u obzir, no smatrao je da ispod četiri godine za takvu nesreću ne može ići. Saratlija je imao 1,4 promila alkohola, a vozio je dvostruko brže od dozvoljene brzine.

Primorac junior dobio je gotovo pola moguće sankcije, Maćešić 20 posto!

U Splitu, dakle, kod sudaca nema popusta za one koji izazivaju prometne nesreće s teškim posljedicama. Reklo bi se da imaju poseban senzibilitet koji je u Zagrebu danas izostao.

Mnogi su se nakon presude Maćešiću sjetili i sina hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca, koji je u Makarskoj prije 10 godina BMW-om usmrtio dvije 16-godišnjakinje.

Primorac junior suđen je kao maloljetnik te je dobio dvije godine zatvora od maksimalno mogućih pet! Ni ta sankcija nije usporediva sa Maćešićevom kojeg su mogli osuditi na maksimalno 10 godina zatvora. Dobio je petinu moguće sankcije, a mali Primorac gotovo polovicu.

"Za ovako tešku prometnu nesreću, suvlasnik One2Playa ne bi se u Splitu izvukao ovako bagatelnom kaznom. Nema šanse da bi dobio ispod četiri godine zatvora", komentirao nam je naš izvor, dugogodišnji sudac splitskog suda. Praksa dokazuje da ne govori bez osnova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.