Ni Uskok mu nije mogao ništa: Zmajlović našao novi posao bivšem SDP-ovom gradonačelniku Makarske

Foto: MZOIP

VELIMIR VIDAK BULJAN, bivši SDP-ov gradonačelnik Makarske, novi je ravnatelj Parka prirode Biokovo. Vijest o imenovanju jučer je objavljena na stranicama Ministarstva zaštite okoliša. Ministar Mihael Zmajlović pun je hvale za novog ravnatelja i stranačkog kolegu.

Zmajlović: Želimo doprinijeti kvalitetnijem održivom razvoju

"Imenovanjem novog ravnatelja Parka prirode Biokovo želimo doprinijeti još kvalitetnijem održivom razvoju tog zaštićenog područja. Život u blizini parka ima veliki razvojni potencijal za lokalno stanovništvo koje gostima Parka želi pružiti turističke usluge ili plasirati svoje obrtničke i poljoprivredne proizvode. U posljednje tri godine u zaštićena područja uložili smo oko 400 milijuna kuna s ciljem da zaštitimo njihove prirodne znamenitosti, novim sadržajima privučemo više posjetitelja, a građanima koji žive u njihovoj blizini stvorimo preduvjete az nove poslovne prilike i radna mjesta", izjavio je ministar Zmajlović povodom imenovanja Vidak Buljana.

Vidak Buljan: Hvala ministru na pruženoj prilici

Ni druga strana nije štedjela komplimenata.

"Zahvalio bih ministru Zmajloviću na pruženoj prilici. Posljednjih godina znatno su se povećala ulaganja u zaštićena područja i u tome kroz pokretanju novih projekata vidim veliku priliku za Biokovo i stanovništvo Makarske rivijere. Kako bi Park ostvario svoje potencijale moramo poboljšati suradnju s hotelima i turističkima agencijama. Bolja suradnja mora biti i sa stanovništvom iz mjesta oko Parka te je ljude potrebno ohrabriti da se vrate tradicionalnim poslovima kako bi turistima mogli ponuditi autohtone proizvode", kazao je Vidak Buljan. 

Dobro upoznat sa razvojnim mogućnostima

Ministarstvo je izvijestilo kako je Vidak Buljan radio u turističkoj tvrtki Vranjica Belvedere, koja je posljednje dvije godine zabilježila znatan porast dolazaka gostiju u apartmane i kamp, a uz sto je u dva navrata bio član Upravnog vijeća PP Biokovo pa je dobro upoznat s razvojnim mogućnostima Parka.

Naveli su i kako je po struci diplomirani ekonomist te da je za ravnatelja imenovan na javnom natječaju. Izabran je kao kandidat s bogatim iskustvom upravljanja u privatnom i javnom sektoru te je predstavio najkvalitetniju viziju razvoja PP Biokovo, navelo je Ministarstvo.

USKOK-ova optužnica neslavno propala

Ono što, pak, nisu napisali, a nije baš nevažno, to je da je USKOK svojedobno teretio Vidak Buljan za nekoliko kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz doba dok je bio gradonačelnik Makarske, no ta optužnica koja se sastojala iz tri točke neslavno je propala.

Početkom 2011. godine Vidak Buljan nepravomoćno je oslobođen po dvije točke, dok je od jedne odustao sam USKOK. Teretili su ga da je Gradu Makarska iznajmio svoje pokretne zahode, i to dok je bio gradonačelnik. Oslobodili su ga jer su zaključili da se Zakon o nabavi ne može primijeniti na poslove tako male vrijednosti. Radilo se o nekih 76 tisuća kuna. Moralno možda nije, ali sukob interesa nije kazneno djelo, konstatirao je sud.

Vidak Buljan oslobođen je i za sklapanje aneksa ugovora kojim je Grad Makarska preuzeo obavezu isplate štete HRT-u i kooperantskim tvrtkama od gotovo milijuna kuna zbog nevremena koje je srušilo šatorsku konstrukciju za Porin. Sud je zaključio da nije ništa loše napravio jer je Grad isplatio novac kako se održavanje Porina ne bi dovelo u pitanje.

USKOK je, pak, odustao od optužbe protiv Vidaka Buljana i Tonća Kurilja zvanog Jabuka, vlasnika obrta Georad za građevinske radove izvedene na sportskoj dvorani. Ispostavilo se da je Georadova ponuda bila najpovoljnija.

Slučaj je pravomoćno okončan tri godine kasnije bez ikakvih posljedica po Vidak Buljana.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.