Neodlučni HDZ: Kad još ne znaju tko će izazvati Keruma, HRT im ponudio Sanju Bilač

HDZ POD Tomislavom Karamarkom djeluje neodlučnije no ikad. Nije u pitanju samo sabornica i nedostatak osjećaja za aktualni trenutak. Neviđena blamaža zbila se u programu HRT-a. Objavljeni su rezultati ankete koja za Split predviđa uspješnost kandidata na izborima za gradonačelnika koji nas čekaju u svibnju iduće godine, dakle za nepunih osam mjeseci. Najbolje je prošao očekivano don Ivan Grubišić, no jedna je druga stvar upala u oči.

HDZ po anketi u trci za Kerumovog nasljednika predstavlja Sanja Bilač, koja se plasirala na četvrto mjesto, s vrlo solidnim rezultatom i neznatnim zaostatkom za SDP-ovim kandidatom Ivom Baldasarom i aktualnim gradonačelnikom, koji nevjerojatno, ali istinito, i dalje uživa solidnu biračku podršku, što zapravo i ne iznenađuje s obzirom da njegove izjave dižu i međunarodne tenzije, s čime se zapravo malo koji hrvatski političar može pohvaliti. 

Dosljedna i vjerodostojna, Bilač nema šanse u HDZ-u

Otkud Sanja Bilač kao kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Splita? Nekome tko ne poznaje prilike u lokalnom HDZ-u možda se to i čini mogućim. Pa tko bi drugi dostojnije branio boje ozbiljno kompromitirane stranke do gradske vijećnice koja je najdosljednije, pune tri i pol godine, pružala jedini ozbiljan otpor Kerumu, Nevenki i ostalim HGS-ovcima i time vjerno provodila proklamiranu politiku svoje stranke? Bilač je ostala dosljedna sebi i svojim nazorima, nije poput kolege iz HDZ-a Mirka Ramljaka dograbila direktnom pogodbom prostor od šest kvadrata na samoj rivi. Kada je trebalo dignuti ruke za Kerumov proračun, nije došla jer joj je to bilo nespojivo sa onim za što se zalaže. Pa zaista, tko bi HDZ-u bio bolji kandidat za Kerumovog nasljednika?

Stavili, a nisu pitali

Za prilike kakve vladaju u hrvatskoj politici vjerojatno nije iznenađenje da Sanja Bilač sasvim sigurno neće biti gradonačelnički kandidat HDZ-a u Splitu. Bilač je nakon posljednjih rošada u stranci posve marginalizirana i na nju nitko iz vrha ozbiljno ne računa. Malo je reći da ih je anketa na HRT-u neugodno iznenadila. 

"To sve govori o profesionalnosti HRT-a. Stavili su kandidata, a nikoga u stranci nisu ništa pitali", požalio nam se Petar Škorić, šef splitskog HDZ-a.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita bit će HDZ-ovac

Ljuti se Škorić, a možda i ne bi trebao. Naime, sve i da su htjeli pitati koga bi u HDZ-u stavili, anketari se ne bi usrećili. HDZ je ovih dana neodlučan u svemu pa tako i u tome koga istaknuti za gradonačelničkog kandidata. Kako u Splitu, tako i u ostatku domovine. U HDZ-u oklijevaju pa im se onda događaju ovakve stvari. Da HRT nudi kandidate jer ih oni zapravo nemaju. 

"Ime će biti poznato najkasnije za mjesec i pol dana", najavio nam je Škorić. Eto. Velika neizvjesnost i dalje traje. Zna se samo da neće biti Bilač, a tko će, nije najjasnije.

"Bit će netko iz HDZ-a", tvrdi Škorić.

Prazne floskule

Ne zna se čemu ovolika neizvjesnost, jer je SDP odavno predstavio svog kandidata Ivu Baldasara. U međuvremenu se pojavilo još nekoliko imena, no nitko s takvom težinom da ozbiljno pomuti računicu don Ivanu Grubišiću, koji bi stvari, moguće, riješio čak i u prvom krugu.

Veliko je pitanje što misle u HDZ-u jer bi im se ovolika neodlučnost mogla razbiti o glavu. Umjesto da predstave ljude i program, distanciraju se od pogrešaka iz prošlosti i ponude viziju budućnosti, u Karamarkovoj stranci ili šute ili se 'itaju praznim floskulama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.