Nastavak priče o policijskom nasilju u Rijeci: "Sukob su izazvali policajci u civilu, ponašali su se kao huligani"

Video: Youtube

NAKON što je na YouTubeu objavljen video u kojemu se vidi kako riječki policajci mladića i djevojku šamaraju i vuku po podu, riječka je policija danas objavila kako u tom slučaju nije bilo prekoračenja ovlasti.

Na Youtubeu je u međuvremenu objavljena još jedna snimka sinoćnjeg događaja:

Podsjećamo, do "primjene sredstava prisile" je došlo oko pola sata nakon prosvjeda u organizaciji Occupy Croatia i haktivističke skupine Anonymous. Policija je objavila da je u konkretnom slučaju sa snimke policija je reagirala prema osobama koje nisu postupile po zapovjedi policije. "Riječ je o provjeri identiteta. Što se tiče postupanja, nije bilo prekoračenja ovlasti. Primijenjena su sredstva prisile - tjelesna snaga u okviru pravila službe", kazali su Indexu iz riječke policije te dodali da su u okviru prosvjeda evidentirana tri oštećenja imovine, u vidu grafita i bacanja boje po pročeljima zgrada. Nije zabilježeno da su ozlijeđeni prosvjednici, ozlijeđen je jedan policajac, a privedeno je ukupno 11 prosvjednika.

Na Facebook stranici Occupy Croatia objavljeno je anonimno svjedočanstvo očevica koji nudi drugačiju priču. Prenosimo je u cijelosti:

"Mladi privedeni na snimci nisu ništa uništavali, imali su pune ruke transparenata i rekvizita"

"Nakon mirnog prosvjeda, u organizaciji Occupy Croatia i Anonymousa, ljudi su se razišli i ostalo je nas desetak. Uputili smo se u Palach na kavu, na druženje nakon prosvjeda.

Čim smo zašli u ulicu u kojoj nije bilo ljudi, dvojica su se zaletjela i napala dečka koji je bio s nama na prosvjedu. Počeo je vikati 'upomoć' i mi ostali smo se okrenuli prema njemu. Iz moje perspektive izgledalo je kao da dva huligana žele istući nas prosvjednike.

Djevojka napadnutog dečka i nekolicina ostalih iščupali su dečka iz ruku tih 'huligana'. Uto je nahrupilo brdo policije koja nas je stjerala u kut. U početku mi je laknulo kad sam vidjela policiju jer sam mislila da nas brani od te dvojice. Uslijedio je šok: ta dvojica jesu policajci, u civilu.
Djevojka je stala ispred svog dečka i obgrlila ga rukama iza leđa. Grčevito su se držali jedno za drugo. Policajci su ih bacili na pod i počeli ih razdvajati iskretanjem ruku i nogu te udarcima po licu i bubrezima. Privedeni su.

Čupali su i vukli i djevojku od 19 godina koja je plakala i molila ih da to ne rade. Ona je samo stajala, kao i mi ostali, kao i mladić koji je snimao svojim fotoaparatom, zbog čega su ga dvojica policajaca napala, bacila na pod i na kraju ga priveli. Policija je za novine izjavila da je to troje sa snimke uništavalo imovinu bacanjem boje i grafitiranjem te da je to razlog zbog kojeg su ih priveli. Izjavili su i da su nas samo htjeli legitimirati, što nije istina, budući da je sve krenulo policijskim napadom s leđa (već spomenuti policajci u civilu). Istina jest da su ta dva dečka na prosvjedu cijelo vrijeme nosila svatko svoju stranu ogromnog transparenta te nisu imali slobodnu ruku kojom bi mogli uništavati imovinu. Djevojka koja je privedena iz istog razloga, pričala je i pjevala te puštala glazbu s mobitela na megafon. Ni ona nije imala slobodnu ruku kojom bi uništavala imovinu.", završava svjedočanstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.