Nakon gotovo tri tjedna stanke Sabor raspravlja o zakonu o dadiljama: "Do sad su bile primorane raditi na crno!"

Foto: Dragan Matić/Cropix

NAKON gotovo tri tjedna stanke saborski zastupnici vratili su se u klupe i zasjedanje nastavili raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o dadiljama.

Zakon o dadiljama su, podsjetimo, zastupnici u prvom čitanju jednoglasno podržali uz primjedbu da bi djelatnost dadilje trebalo ostaviti u zoni obrta, bez mogućnosti da se tom djelatnošću bave zadruge i trgovačka društva. Primjedba je prihvaćena pa su iz konačnog prijedloga izostavljena trgovačka društva kao mogućnost za registraciju dadilja.

"Dadilje nisu niti privatni vrtići niti vrtići koje mogu formirati jedinice lokalne samouprave, one su izvaninstitucionalna skrb, one su servis i pomoć roditeljima i utoliko je ova mogućnost da se one registriraju i kroz trgovačka društva otvorila prostor za manipulaciju i stoga smo taj dio izbacili van", najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

"Dadilje su do sada radile na crno ne zato što je to bila stvar njihovog izbora i jer su tako htjele, već jednostavno drugačije baš i nisu mogle"

U odnosu na prvo čitanje Zakona, ukinuta je mogućnost registriranja djelatnosti dadilja kroz trgovačka društva i zadruge te je omogućeno da se ta djelatnost obavlja isključivo kroz registraciju obrta.

"Po ne znam koji put bih htjela ponoviti da to nije privatni vrtić, niti zamjenjuje vrtiće koje imamo u jedinicama lokalne samouprave. Ovo je servis koji može biti pomoć prvenstveno roditeljima, a bit će sasvim sigurno pomoć i određenim jedinicama lokalne samouprave koji u ovom trenutku nemaju novca za izgradnju novih vrtićkih kapaciteta, niti za održavanje jednog poprilično skupog sustava kao što je vrtić", istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

HDZ-ov Željko Rainer pohvalio je ministricu što je uvažila njihove primjedbe prilikom prvog čitanja. "Ovaj zakon je dobar primjer da se može korisno poboljšati na temelju primjedbi parlamentaraca. Nadam se da će i ostali u Vašoj Vladi to napokon početi slijediti", kaže Reiner.

SDP-ova Biljana Borzan naglasila je kako će ovim Zakonom dadilje dobiti nužnu zaštitu. "Dadilje su do sada radile na crno ne zato što je to bila stvar njihovog izbora i jer su tako htjele, već jednostavno drugačije baš i nisu mogle. Sustav izvaninstitucionalnog čuvanja djece je kod nas bio potpuno neuređen i nereguliran. Sada konačno uvodimo red i pravila igre", istaknula je Borzan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.