Najviši europski sud podržao financiranje državnih proračuna putem središnje banke

Foto: Hina

EUROPSKA središnja banka (ECB) u utorak je dobila ključnu podršku najvišeg europskog suda za svoj zavjet da će "učinit sve što treba da bi spasila euro". Presuda Europskog suda pravde pritom predstavlja poraz za tvrdolinijašku struju u Njemačkoj koja je zatražila procjenu smije li središnja banka direktno ili indirektno financirati državne proračune u Eurozoni.

Odluka  je očekivana i u slučaju ponavljanja scenarija kakav je potresao EU nakon izbijanja globalne financijske krize u 2008. godini ECB-u nudi zakonsko uporište za dramatične akcije, piše Reuters.

Spor je pokrenulo 35,000 građana u Njemačkoj, među kojima su političari i akademici, s ciljem da se ospori program kupnje obveznica osmišljen 2012. godine i dosad neiskorišten.

"Izravna monetarna transakcija (OMT)" je predstavljena na vrhuncu krize u Eurozoni, ubrzo nakon što je šef ECB-a Mario Draghi rekao da će "učinit sve što bude trebalo" da spasi euro i tako efektivno s jednom rečenicom zaustavio rast interesnih stopa na državne obveznice.

OMT središnjoj banci omogućuje da obveznice država članica Eurozone kupuje na otvorenom tržištu pod uvjetom da se prihvati program reformi, zbog čega je njemački Federalni ustavni sud upozorio da je riječ o (in)direktnom financiranju državnog proračuna.

Današnja presuda "nudi ECB-u široku paletu sloboda u brzoj i fleksibilnoj reakciji na krizne situacije," komentirao je odluku suda Marcel Fratzscher koji rukovodi berlinskim institutom za ekonomska istraživanja DIW, uz ocjenu da bi ona mogla utjecati na budućnost Grčke.

IFO: Pogreška vrijedna žaljenja

S druge strane, monetarni tvrdolinijaši u Njemačkoj kojima je svako financiranje državnog proračuna putem središnje banke nezamislivo, oštro osuđuju današnju presudu. Tu je prije svega direktor njemačkog IFO instituta, Hans-Werner Sinn, kojeg je hrvatska javnost upoznala zahvaljujući njegovim savjetima za ekonomski program HDZ-a. Sinn je današnju odluku nazvao "pogreškom vrijednom žaljenja".

Sličan stav iznosi i predsjednik njemačke udruge malih poduzetnika Lutz Goebel, uz zaključak da akcije ECB-a (tiskanje novca u programu kvantitativnog popuštanja) "idu daleko iznad mandata".

Osnivač euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku, Bernd Lucke, kaže da vidi "masivan sukob" u danima koji dolaze.

"Presuda je provokacija koja ponižava Federalni ustavni sud, čije je mišljenje odbačeno kao da je riječ o nekvalificiranom šegrtu," rekao je i najavio da će njegova stranka uskoro pokušati zakonski osporiti legalnost "kvantitativnog popuštanja".

Njemački Federalni sud je zatražio mišljenje Europskog suda u veljači ove godine i pritom implicitno zatražio pravo na donošenje konačne odluke, piše Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.