Nadzorni odbor HRT-a o korupciji: Traži se istraga protiv šefice Odjela Interne revizije na Prisavlju!

Foto: Arhiva
 
"JESU li brojne afere na HRT-u zataškane zahvaljujući Službi interne revizije, kojoj je više od deset godina na čelu Milica Pavelić?",  pitali su se tijekom s prošlotjedne sjednice članovi Nadzornog odbora HRT-a. Naime, na drugoj sjednici NO u novom mandatu, teme su bile korupcije i sukob interesa.
 
20 spornih slučajeva 
 
Povod je bila predstavka "Spoznaje o nepravilnostima u radu Službe interne revizije HRT-a“, koju je potpisao član NO Dražen Rajković, publicist i autor knjige "Kako je Sanader ukrao Hrvatsku".  U predstavci se navodi 20 spornih slučajeva koji daju povoda sumnjama kako se Milica Pavelić, iako zadužena za reviziju svih nepravilnosti i sama nalazi u sukobu interesa. Budući da je riječ o informacijama koje tek treba provjeriti, Nadzorni odbor HRT-a predstavku je proslijedio upravi koja je o tome obavijestila Milicu Pavelić tražeći njeno očitovanje.
 
Indexov novinar pokušao je telefonom dobiti komentar od Milice Pavelić, no ona je odbila da razgovarati na tu temu. U dvadeset točaka predstavke navodi se niz slučajeva u kojima se šefica HRT-ove revizije zatekla u ulozi negativke.
 
Studija koja se ne koristi plaćena 190 tisuća kuna 
 
Neke od tih informacija već su postale predmetom izvidnih radnji DORH-a čiji su istražitelji obavili razgovore s više zaposlenika HRT-ovih službi. Dio informacija utemeljen je i na nekim ranijim anonimnim prijavama protiv Milice Pavelić koje su u DORH-u odbačene. No, kako doznajemo, dio navedenih sumnji uprava HRT-a je ozbiljno shvatila. U predstavci se, tako, tvrdi da je HRT-ov Odjel interne revizije od Ekonomskog fakulteta u Zagrebu naručio izradu priručnika pod nazivom "Mjesto i uloga interne revizije u HRT-u", koji je plaćen s visokih 190 tisuća kuna iako ga zaposlenici Odjela, navodno, ne koriste, i premda je HRT sve potrebne studije za rad unutarnje revizije mogao besplatno dobiti od Ministarstva financija. Visoki honorar autorima priručnika,  članovi NO povezuju s činjenicom da Milica Pavelić na njihovom fakultetu pohađa poslijediplomski studij.
 
U predstavci se navode i visoki troškovi izrade priručnika "Metodologija rada interne revizije (postupci i radna dokumentacija)" kojeg je Odjel naručio od tvrtke Revizija Spajić d.o.o.. Za tu je uslugu HRT u 2008. isplatio 77.958 kuna, iako se poduzeće "Revizija Spajić" nikad nije bavilo internom, već uglavnom eksternom računovodstveno-financijskom  revizijom, niti je registrirano za izdavaštvo. Postoje opravdane sumnje, tvrde u NO HRT-a, kako se radi o fiktivnoj fakturi, jer revizija Spajić nije mogla izraditi i isporučiti navedeni priručnik.
 
Sprega vanjske i unutarnje revizije
 
Članovima NO HRT-a sporna je  navodna povezanost Milice Pavelić s Ivanom Štimcem, vlasnikom tvrtke BDO Revizija Zagreb d.o.o. koja već sedam godina neprekidno  provodi neovisnu vanjsku reviziju poslovanja HRT-a. Prema mišljenju članova NO, riječ je o kršenju poslovne prakse koja predviđa da se poduzeća za neovisnu reviziju javnih tvrtki mogu angažirati na period od najduže četiri godine. Povezanost Milice Pavelić s BDO Grupom, vide u njenoj ranijoj suradnji s tvrtkom Revizija Zagreb d.o.o. koja je 2008. postala punopravna članica BDO Grupe. Sprega vanjske i unutarnje revizije najbolji je način da se prikriju sve afere na dalekovidnici, smatraju u NO HRT-a.
 
U Nadzornom odboru sumnjaju i da Milica Pavelić nije poduzela ništa da spriječi sukob interesa i možebitne kriminalne radnje kod sklapanja ugovora između uprave HRT-a i pojedinih tvrtki koje vode zaposlenici HRT-a. Istovremeno je protivno praksi od uprave HRT-a dobila velike ovlasti, tako da se godinama na javnoj televiziji bez njene suglasnosti i parafa nije mogao realizirati niti jedan pravni posao. Te je ovlasti, navodno, često zloupotrebljavala vršeći navodno mobbing nad dijelom zaposlenika od kojih su neki napustili HRT, a neki su protiv nje podizali i kaznene prijave. 
 
Nadzorni odbor: Ispitati sve sumnje
 
Članovi NO HRT-a upozoravaju i da je Milica Pavelić ispred HRT-a jedina ovlaštena za službene kontakte s istražnim tijelima RH tijekom kriminalističkih obrada koje se provode nad zaposlenicima javne televizije.

Upravo zbog te činjenice trebalo bi istražiti sve sumnje  u vezi s njenim radom u Odjelu za internu reviziju, zaključak je Nadzornog odbora, kojeg bi Uprava HRT-a trebala provesti u što skorijem roku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.