"Nadam se da ne dolazim prekasno": Vatikan pritišće Vladu zbog zakona o Medicinski potpomognutoj oplodnji

NOVI apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico, nada se da nije došao prekasno kako bi zaustavio usvajanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji na kojeg se obrušila cijela crkvena hijerarhija.

D'Errico je kazao da u Hrvatsku dolazi u "delikatnom trenutku" za odnose između crkvene hijerarhije i nositelja političke vlasti, očito misleći na kritiku zbog zamrzavanja zametaka u novom zakonu.

"Nadam se da ne dolazim prekasno"


"Nadam se da ne dolazim prekasno. Volio bih da se s donošenjem odluka pričeka barem još koji dan, jer je moguće pronaći rješenja", poručio je Vladi nuncij koji bi se sljedećeg tjedna trebao naći s predsjednikom Ivom Josipovićem kako bi mu predao vjerodajnice, a potom i s drugim predstavnicima vlasti kako bi razgovarali o novom zakonu.

No, čini se kako vlasti neće uslišati njegove molbe, jer bi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji trebao biti usvojen sutra u Saboru. Sudeći prema njegovu odgovoru očito je kako se Vatikan protivi usvajanju tog zakona za koji su katoličke udruge najavile da će skupljati potpise za raspisivanje referenduma, dok ga vodeći HDZ-ovci uspoređuju s "tragedijom Bleiburga i Jasenovca".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.