Mursi pred sudom zbog optužbi za terorizam, tužiteljstvo tvrdi: "Riječ je o najvećoj uroti u povijesti Egipta"

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI egipatski predsjednik Mohamed Mursi u nedjelju se pojavio pred sudom zbog optužbi koje ga terete da je kovao urote sa stranim skupinama u daljnjem jačanju udara na njegovo Muslimansko bratstvo.

Tužiteljstvo je proglasilo kako je riječ o najvećoj uroti u povijesti Egipta iznoseći pojedinosti "terorističkih planova" još iz 2005. u kojima se spominje suradnja s palestinskim Hamasom, saveznikom iz Libanona Hezbollahom te sa šijitskom islamističkom iranskom vladom.

Njegovo Muslimansko bratstvo pomoglo je Mursiju da pobijedi na prvim slobodnim predsjedničkim izborima u zemlji 2012., no u vojnom puču koji je podržavao velik dio Egipćana on je u srpnju 2013. svrgnut s vlasti i uhićen.

Tužitelj je rekao kako je bratstvo planiralo slati "elemente" u Pojas Gaze na vojnu obuku Hezbollahu i iranskoj revolucionarnoj gardi.

Po njihovu povratku u Egipat udružili bi snage s ekstremističkim skupinama na poluotoku Sinaju, rekao je. Tužitelj je rekao kako je cilj Muslimanskog bratstva bio uspostava "Islamskog emirata" na sjeveru Sinaja ako Mursi ne bio bio proglašen predsjednikom.

Egipatske vlasti proglasile su Muslimansko bratstvo terorističkom skupinom, ubile oko 1000 njegovih članova na ulicama te su uhitile nekoliko tisuća članova među njima i vodeće čelnike.

Zapadni saveznici Egipta nisu izvršili pretjeran pritisak na vlasti u Kairu kako bi one prekinule s onim što kritičari smatraju kršenjem ljudskih prava.

Protiv Mursija se vode tri sudska procesa, a optužen je u još dva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.